Ženy v nejvyšším vedení firem: USA 15 %, Evropa 7 %

Apple, Intel, Exxon nebo Citigroup jsou příkladem předních amerických společností, v jejichž řadách zcela chybí ženy na nejvyšších vedoucích pozicích (přímo odpovědných výkonnému řediteli). V Evropě jsou to pak společnosti jako Deutsche Bank nebo BMW a v Asii Toyota, Canon nebo Panasonic. Upozornila na to studie mezinárodní poradenské společnosti zaměřené na oblast genderu 20-First s názvem WOMENOMICS 101 SURVEY. Do studie bylo zařazeno 101 nejúspěšnějších amerických, evropských a asijských společností z aktuálního žebříčku prestižního magazínu Fortune – Fortune 500.

Zastoupení žen v nejvyšším vedení společností ve Spojených státech

Alespoň jednu ženu v nejvyšším vedení má 87 procent z prvních 101 amerických společností. Z celkového počtu 1230 členů nejvyššího vedení těchto firem však představují ženy pouze 193, což odpovídá 15 procentům. Naprostá většina z těchto žen má na starosti lidské zdroje, komunikaci nebo právní oddělení, nikoli vysloveně obchodní role.

Zastoupení žen v nejvyšším vedení společností v Evropě a Asii

V Evropě má alespoň jednu ženu v nejvyšším vedení 44 procent z prvních 101 společností. V celkových číslech to znamená 7procentní zastoupení žen. V Asii má pak alespoň jednu ženu v nejvyšším vedení 23 procent z prvních 101 společností. Z celkového počtu 734 členů nejvyššího vedení těchto firem však představují ženy pouze 20, což odpovídá 3 procentům.

-kk-

Zdroj: Diversity Executive - portál amerického magazínu věnovaný řízení diverzity
Zobrazit přehled článků ze zdroje Diversity Executive