Žebříčky nejlepších privátních bank v Česku

Lidé s majetkem v řádu nejméně milionů korun, mezi něž patří současní či bývalí majitelé úspěšných firem, manažeři, vlastníci pozemků a dalších nemovitostí, představitelé státní, krajské či městské správy, významné osobnosti veřejného života a významní zástupci některých povolání jako například soudci a advokáti, lékaři nebo vysokoškolští pedagogové. Ti všichni jsou typickými klienty privátního bankovnictví.

Privátní bankéři nabízejí svým klientům individuální přístup, respekt k jejich časovému vytížení a především odborné a dlouhodobé zkušenosti v oblasti správy majetku, finančního a investičního poradenství.

Pojďme se společně podívat na nejlépe hodnocené privátní banky v České republice.

Ilustrační snímek

Privátním bankám se daří

Trh privátního bankovnictví patří k nejlukrativnějším segmentům českého bankovního trhu. V posledních letech neustále roste a prosperoval i v době ekonomické krize, kdy lidé více uvažovali o svých penězích. Současný odhad růstu je 5 až 7 % ročně.

Licenci České národní banky má v současné době 44 bank či poboček zahraničních bank. Privátní bankovnictví poskytují Česká spořitelna, Československá obchodní banka (ČSOB), Expobank, J & T Banka, Komerční banka, Oberbank, PPF Banka, Privatbanka, Raiffeisenbank, Sberbank, UniCredit Bank a některé další, které poskytují jen určité služby vybrané klientele.

K zásadních kritériím pro výběr poskytovatele privátního bankovnictví patří dobrá pověst příslušné banky. Jistým vodítkem mohou být hodnocení privátních bank, která provádějí přední světoví odborníci ve spolupráci s prestižními médii zaměřenými na oblast financí.

Ocenění sbírá především ČSOB

Jedním z nejprestižnějších hodnocení finančních institucí na světě je každoroční cena časopisu The Banker patřícího do britské mediální skupiny Financial Times (založen v roce 1926). Hodnocení provádí komise složená z 15 významných osobností světového bankovnictví, které posuzují kvalitativní i kvantitativní ukazatele fungování jednotlivých bank.

Ocenění Private banking Awards uděluje The Banker v České republice od roku 2013. Zatím je vždy získala ČSOB Private Banking. Nejlepší privátní bankou v Evropě je podle letošního hodnocení Erste Bank Private Banking.

Jiným příkladem hodnocení privátních bank je tradiční průzkum časopisu Euromoney (založeného v roce 1969) s názvem Private Banking and Wealth Management Survey. V letošním roce vyhlásil nejlepší privátní bankou v České republice také ČSOB Private Banking (stejně jako v letech 2013 a 2015). V roce 2014 byla na prvním místě Raiffeisenbank.

Tuto soutěž nevyhodnocuje odborná porota, pořadí nejlepších privátních bank určují sami účastníci průzkumu, kteří však nemohou mezi nejlepší privátní banku nominovat společnost, kterou sami reprezentují. Celkový výsledek je pak dán součtem bodů v jednotlivých podkategoriích, přičemž finanční data se nehodnotí.

V České republice probíhá od roku 2002 tradiční hodnocení finančních institucí a jejich produktů s názvem Fincentrum Banka roku, o jehož výsledcích rozhoduje 70členná porota. Kategorie Privátní banka roku byla zavedena v roce 2011 a hlasují v ní představitelé žebříčku 300 nejbohatších Čechů a Slováků. Letošní ročník ještě nebyl vyhlášen, podívejme se ale na předchozí ročníky.

Privátní banka roku 2015

  1. Československá obchodní banka, a. s.
  2.  J & T BANKA, a.s.
  3.  Komerční banka, a.s. 

Privátní banka roku 2014

  1. Československá obchodní banka, a.s.
  2. Komerční banka, a.s.
  3. J & T BANKA, a.s.

Privátní banka roku 2013

  1. Československá obchodní banka, a. s.
  2. Česká spořitelna, a.s.
  3. J & T BANKA, a.s.

Privátní banka roku 2012

  1. J & T BANKA, a.s.
  2. Československá obchodní banka, a. s.
  3. Česká spořitelna, a.s.

Privátní banka roku 2011

  1. J & T Banka, a.s.
  2. Československá obchodní banka, a.s.
  3. UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

-kk-