Zámožní neriskují, vy ano?

Některé čtenáře CNN překvapil průzkum společnosti Northern Trust, který naznačil, že bohatí Američané investují své prostředky velmi opatrně a vkládají více než polovinu svých volných prostředků do akcií, nebo je ponechávají v hotovosti. Poradci, kteří s tímto druhem klientů pracují, tvrdí, že jejich chování má smysl a nabízí některé z jejich strategií i „běžným smrtelníkům“.

„Z velké většiny se tito investoři zajímají o zachování a strategický růst než o nadprůměrné zisky,“ tvrdí Peter Hill, vedoucí pracovník v oblasti strategického růstu v Bailard Capital. Obecně mají zájem o puritánsky řízený růst bez „překvapení“, proto kladou důraz na různorodost investic. Hill doporučuje hrubé rozvrstvení prostředků následovně: 15 % do nemovitostí, 15 % do mezinárodních cenných papírů, 10 % do alternativních aktiv, 10 % do obligací a 50 % do akcií.

Co se týče akcií investoři a manažeři přiznávají, že se musí dost snažit, aby udělali dobrou koupi.

Klientská báze firmy Samson – zámožné rodiny, nadace i firmy – využívají také multiměnové strategie. Dobrým řízením se lze jistit proti výkyvům jednotlivých měn a dlouhodobým oslabováním dolaru, který dělá vrásky mnoha investorům.

Noví králové Wall Streetu

Nejen, že mívají zámožní investoři velice pestré portfolio, není neobvyklé, že zaměstnávají víc než jednoho finančního poradce.

Existují některá závažná externí rizika, například rozšíření války na východě, výrazné ropné peripetie, které otřesou světovou ekonomikou nebo to, že Čína nebo Indie implodují. Nelze ale žít ve strachu ze všech těchto hrozeb. Různorodostí investic lze zajistit, že nebudete prohrávající bez ohledu na to, jakým směrem se budou hýbat trhy.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com