Zaměstnanci jsou stejně nebezpeční jako hackeři

Dva nedávné průzkumy, provedené společnosti KPMG a Deloitte & Touche, ukázaly vzrůstající obavy o bezpečnost firemních systémů IT. Firmy si začínají uvědomovat, že vnitřní ohrožení způsobené zákeřnými nebo neuvažujícími zaměstnanci může být stejně velké jako útok hackera zvnějšku.

Průzkumu KPMG se zúčastnilo více než 1300 členů revizních komisí z 25 zemí, z nichž třetina není spokojena se svou prací právě v souvislosti s bezpečností informačních systémů. Každý šestý je spokojený jen do určité míry. Pětina se touto odpovědností nezabývá vůbec.

Společnost Deloitte se zaměřila na organizace poskytující finanční služby. 91 procent se již s interním rizikem ohrožení informačních systémů setkalo. I když mají nejlepší technické vybavení, stěžejní je především to, aby s ním zaměstnanci uměli zacházet. Téměř všechny oslovené firmy zvyšují své investice do této oblasti, i když třetina si myslí, že to stejně nesplní její obchodní potřeby. Projekty nejčastěji selhávají kvůli problémům s integrací systémů a s prioritami v oblasti změn.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues