Zakladatelé: Nezbytnost pro úspěšný startup (1/2)

Co dělá tým skvělým? Musí v něm být jedinečné dovednosti i sdílené zkušenosti, které tým stmelí dohromady. Členové týmu nemusejí mít stejnou minulost, v jednom momentě svého života by se však měli zabývat podobnými výzvami. Zakladatelé musí využívat své silné vzájemné vazby i klíčové schopnosti v rámci celého týmu.

Ilustrační snímek

Když to dokážou, může to vést k nastartování úspěšného startupu, tak jako se to povedlo třem zakládajícím členům v Izraeli – měli solidní znalosti v oblasti informatiky, strategického poradenství, také ohledně výzkumu v biomedicínském inženýrství a podnikání. Společně byli v armádě, kde si mezi sebou vytvořili úzké vazby. V roce 2015 byl pak jejich start prodán společnosti Microsoft za 320 milionů USD.

Sestavte zakladatelský tým, který uspěje

Musíte zvážit správnou kombinaci. Článek na webu obchodní školy INSEAD se zaměřil na to, co o fázi před spuštěním startupu vlastně víme, pokud jde o vytváření týmů zakladatelů.

Dejte si pozor na problémy se vztahy

Většina nových podnikatelských týmů selže. Příčinou selhání je velmi často vznik interpersonálních problémů mezi samotnými zakladateli. Zakladatelé se musejí naučit spolupracovat, držet pospolu a společně čelit výzvám, které dopředu nemohli předvídat. V raných fázích nastartování startupu také existují určité milníky, které často konflikt způsobují – např. financování nebo otázky dalšího rozvoje produktu. Tato počáteční fáze bývá vysoce chaotická a přináší spoustu stresu. Výsledkem je, že tým samotný se stává ještě důležitějším.

Investoři si význam týmu uvědomují

I investoři už se začínají zaměřovat spíše na podnikatelský tým než na nápad nebo produkt samotný. Očekává se, že počáteční koncept stejně projde mnoha změnami a určitým vývojem. Když je však silný zakladatelský tým, bude držet pohromadě i v těžkých dobách a startup i jeho produkt provede velmi náročnou a turbulentní cestou úspěšně.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Zakladatelé: Nezbytnost pro úspěšný startup (1/2)

Aktuální

Zakladatelé: Nezbytnost pro úspěšný startup (2/2)