Začátečnické chyby

Plánujete v novém roce založit si vlastní živnost? Nejste sami. Například americká kancelář správy drobného podnikání zaznamenává každý rok otevření více než 500 000 nových podniků. Bohužel čísla také předpovídají, že přibližně polovina těchto nových firem nepřežije déle než tři roky a jen kolem 39 % se dožije svých šestých narozenin. Peri Pakroo, autor knihy **The Small Business Startup Kit**, říká, že většina bankrotů pramení z několika chyb, kterým se dá snadno předejít. Než se pustíte do vlastního byznysu, podívejte se na tyto nejběžnější začátečnické chyby a vyhněte se jim:
- Rychlý přelet – nejdůležitějším prvkem zajišťujícím úspěch vaší činnosti je vytvoření dlouhodobého obchodního plánu. Vytyčte cíle, kde chcete být se svou společností za rok, za dva a za pět let.
- Nedostatek kapitálu – do velké míry je dáno, že v počáteční fázi budete potřebovat víc, než si myslíte. Součástí dlouhodobého plánu by mělo být poctivé a realistické zhodnocení, kolik peněz potřebujete do začátku a potom pro růst.
- Neznalost bankéře – banky mohou v průběhu vytváření vašeho byznysu poskytnout záchranná lana, v podobě půjček nebo konzultace. Včasné vybudování blízkého vztahu s vaším bankéřem zajistí růst a úspěch vaší firmy.
- Žádný manažerský výcvik – noví vlastníci firem jsou často skvělí ve svých dovednostech nebo službách, ale absolutně nezkušení v managementu. Je důležité naučit se nějakým manažerským dovednostem, které pozitivně ovlivní růst a produktivitu vašeho podniku.
- Zaměňovat prodej a zisk – tvorba cen je u nováčků velký problém, protože chtějí snížit běžnou cenu, aby podpořili počáteční prodej. Ale nižší cena než u konkurence nezaručí úspěch, zvláště pokud nemáte z každého prodeje zisk.
- Ztratit stopu svých peněz – musíte sledovat své příjmy a výdaje každý měsíc. Průběžné zprávy a účetní bilance by měly být využívány jako výstražný systém.
- Šetřit na základní pomoci – mnoho vlastníků není ochotno utrácet peníze za najmutí právního konzultanta a účetního. Ale v přípravné době potřebujete účetního a pak by se měl na vaše účetní knihy podívat alespoň jednou do roka. Také přijměte právního zástupce, aby vám poradil s obchodní strukturou apod.

-ba-
Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek