Za odchody zaměstnanců stojí špatní šéfové

Nejčastější příčinou odchodu zaměstnanců od firem jsou špatní šéfové. Ti se to však dozvědí jen málokdy, protože odcházející zaměstnanci za sebou nechtějí pálit mosty. To je alespoň výsledek nedávného australského výzkumu, který provedla společnost Exit Info, zabývající se výstupními pohovory. Tento důvod odchodu uvádí každý pátý zaměstnanec.

Jelikož si zaměstnanci nechtějí navždy zavřít dveře k zaměstnavatelům, od nichž odcházejí, uvádějí u výstupních pohovorů místo skutečné příčiny v podobě svých šéfů raději důvody, jako je možnost povýšení, odchod do zahraničí nebo změna rodinné situace. Nejčastěji se to projevuje u firem, které pro výstupní pohovory využívají vlastní zdroje a nikoli nezávislé třetí strany.

Výzkum více než 400 výstupních pohovorů probíhal od září 2007 do července 2008. Ukázalo se, že na prvním místě rozhodně nejsou peníze. Kvůli finančnímu ohodnocení odešlo z firem jen 14 procent zaměstnanců. Velmi častou příčinou je naopak nemožnost dalšího rozvoje kariéry. Téměř polovina respondentů uvedla, že jejich zaměstnavatelé měli možnost přesvědčit je, aby zůstali. Ve dvou ze tří případů však pro to nic neudělali. 

-kk-

Zdroj: News.com.au - australský zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje News.com.au