Za odchodem specialistů z Česka nestojí jen peníze

Do zahraničí odchází stále více lékařů, designérů či vědců. Nelákají je jen peníze, ale také větší možnost dalšího vzdělávání a seberealizace. Přitahuje i možnost snazšího zužitkování vlastních nápadů. Protože neexistuje povinnost hlásit práci v jiné zemi, není známo, kolik lidí se za prací do světa vydalo.

Mladí čeští vědci nejčastěji míří do Spojených států, Kanady, Velké Británie a Irska. Důvodem je špatné platové ohodnocení a nedostatečně vybavená výzkumná pracoviště v tuzemsku. Podle odhadů Evropské komise může chybět po roce 2010 v celé Evropě až milion pracovníků ve výzkumné a vývojové základně. Kolik to bude u nás, nikdo neumí vyčíslit.

Peníze mají v současné době větší důležitost v životě lidí než dříve. Platy IT odborníků a bankovních manažerů se pohybují v Česku vysoko nad celostátním průměrem, přesto nedosahují úrovně ve vybraných zemích EU.

Česko má zatím z nových členských států EU nejvíce odborníků v oblasti informačních technologií. Ani tento stav však nemusí trvat věčně. Nejen IT a telekomunikační firmy se už několik let potýkají s častými příchody a odchody specialistů. Ti se často po škole v některé z místních firem nastartují, získají zkušenosti a nakonec odcházejí na Západ.

Problém udržet si špičkové mozky mají i nadnárodní firmy. Specialisty totiž už nesvazují geografické hranice, tradiční hodnoty jako rodina, přátelé, kultura země, kde se narodili. Jdou tam, kde dostanou více, a své požadavky stupňují.

-hp-
Zdroj: Peníze.cz - český server s informacemi z oblasti finančnictví, obchodování a investic
Zobrazit přehled článků ze zdroje Peníze.cz