Za nedostatek kvalifikovaných sil si mohou někdy firmy samy

Nedostatek kvalifikovaných pracovních sil představuje pro většinu společností a firem klíčový problém. Příčiny jsou nejrůznější – nedostatečné vzdělání a příprava na profesi, únik pracovních sil do zahraničí, dokonce i rekvalifikační procesy.

Jedním z největších problémů v souvislosti s hledáním kvalifikovaných lidí je prodlužování období samotného vyhledávání a zvyšování nákladů, které s ním souvisí. Proto je důležité, aby organizace byla schopná udržet si talenty, které má k dispozici. Pokud chce uspět v  konkurenčním prostředí na trhu práce, měla by se zamyslet nad svou benefitní politikou, která ji také umožní udržet si kvalitní lidi po dlouhou dobu. Zaměstnance totiž nemotivují jen samotné mzdy, ale stále více hrají roli nepeněžní motivační nástroje a možnosti profesionálního růstu a dalšího vzdělávání.

Důležitým krokem k získávání zaměstnanců je zvyšování povědomí o firmě jako o zaměstnavateli. Talentovaní lidé si totiž mohou vybírat z různých nabídek a to by mělo firmy podněcovat k budování pověsti zaměstnavatele první třídy. Někdy si však firmy samy vyrábějí problémy a to jen tím, že se nepodívají do vlastních řad, kde mají schopné zaměstnance.

-pk-
Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline