Za chování šéfů může Darwin

Manažeři, zejména muži, hrají politické hry, válčí o pozice a mají obavy o svůj vzhled nikoli proto, že by byli malí Hitlerové, ale protože v nich toto chování zakořenila evoluce. Podle studie vědců z australské University of New South Wales totiž souvisí způsoby oblékání, držení těla a uplatňování síly manažerů s evoluční biologií.

Prehistorické chování, jako je mužská dominance, chránění svého „území“ nebo vylučování nesouhlasících členů skupiny, je i nyní běžnou součástí každodenních pracovních situací. Profesor Jeffrey Braithwaite dospěl k závěru, že šéf, jako každý dominantní živočich, si v  pracovním prostředí značkuje své teritorium, prosazuje svou autoritu a ukazuje svou sílu. I když jeho výzkum probíhal mezi zaměstnanci ve zdravotnictví, je podle něho aplikovatelný i na jiná pracoviště.

V minulosti měly skupiny lidí teritoriální povahu, protože jim to pomáhalo přežít. Dnes už to sice není nutné, ale tyto charakteristiky se v lidech uchovaly, jelikož se vyvíjely přes dva miliony let. Výzkum tak například dále ukázal, že porady se většinou organizují v kanceláři nejvyššího manažera, který jim také dominuje. Manažeři netráví většinu času tichým sezením u počítače. Spíše se pohybují a umisťují se na porady a osobní schůzky.

„Měli bychom přestat uvažovat příliš jednoduše a uvědomit si, že změna chování a podpora týmové spolupráce je mnohem složitější, než jsme si mysleli,“ shrnuje Jeffrey Braithwaite. „Dostat různé skupiny k době, mluvit o určitých rozdílech a ocenit určitá nepsaná pravidla, která řídí chování lidí, jsou klíčové kroky ke zlepšení důvěry.“

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues