Z kolegy manažerem v pěti krocích

Byli jste povýšeni do manažerské funkce. To jste vždy chtěli, ale stejně vás paralyzuje úzkost. V první řadě si musíte uvědomit, že vůdcovství je něco jiného, než jste vykonávali jako řadový zaměstnanec. Zároveň však mějte na paměti, že vůdcovství se lze učit. Článek shrnuje pět počátečních rad.

- Nesnižujte svou roli. Neříkejte svým bývalým kolegům, aby se neobávali a že se nezměníte. Místo toho jim sdělte, že plánujete brát svou novou roli vážně a budete potřebovat jejich pomoc, abyste se ujistili, že děláte správné věci.

- Stanovte hranice. Své dosavadní přátelství s nynějšími podřízenými musíte začít chápat v rámci určitých hranic. Máte nové odpovědnosti a nebudete již posuzováni podle toho, co dělají ostatní. Budete si muset udržet jistý odstup, abyste mohli dělat i nepříjemná rozhodnutí.

- Vymaňte se z kruhu pomluv. Doposud jste se účastnili klevet, diskusí o managementu s kolegy a také si mezi sebou stěžovali na firmu. To musí nyní přestat. Vyhněte se jakýmkoli pomluvám.

- Ptejte se, mlčte a poslouchejte. Vzpomeňte si, kolikrát jste si jako podřízený říkali, že by vás manažer měl více poslouchat nebo se vás zeptat. Ptejte se proto přímo svých podřízených, jak jim můžete pomoci při výkonu jejich práce a poslouchejte jejich názory.

- Zlepšujte své vztahy. Přestaňte se obávat, co si o vás bude kdo myslet a jak se máte chovat ke svým dřívějším kolegům. Využijte své dosavadní vztahy k tomu, abyste dosáhli společného úspěchu.

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher