Vyvarujte se nedobytných pohledávek

Nedobytné pohledávky představují velký problém, který může vést až k zániku jinak ziskových firem. Článek proto radí, jak jim předejít.

- Nešetřete na obchodnících v terénu. V dnešní době je naopak velmi důležité udržovat dobré vztahy s klienty. Firmy při placení faktur upřednostňují ty, s nimiž je pojí dobré osobní vztahy.

- Nešetřete na reklamních předmětech. Odběratelé spíše upřednostní zaplacení faktury, která bude podepřena propagačním předmětem.

- Navštivte sklady.
Vyšlete některého zaměstnance, který není odběrateli znám, aby se zajímal o některý jeho výrobek nebo službu, a zjistil tak, jaká je ekonomické situace firmy. Na to pak reagujte.

- Fakturujte častěji a menší částky.
Nezaplacená faktura je dobrým důvodem pro zastavení dalších dodávek. Pomůže vám to lépe rozpoznat situaci odběratele.

- Zkoušejte zálohy. I když budete často odmítnuti, řekněte si o zálohu. Obchodníci by měli být školeni v asertivitě a být schopni bojovat i o drobnosti v obchodních podmínkách.

- S pochybnostmi obchod neuzavírejte. Pochybujete-li o finanční důvěryhodnosti odběratele, obchod neuzavírejte. Volte raději obchod se solventním partnerem, který sice nabízí horší cenové podmínky, ale vyšší platební disciplínu.

- Využijte zápočty. Zvažte možnost něco koupit u odběratele, který vám neplatí. Jakmile budete mít přijatou a vydanou fakturu od problémového partnera v účetnictví, proveďte zápočet.

-kk-

Zdroj: Profit - měsíčník pro obchod a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profit