Vystředěný model pro lepší uplatnění žen ve vůdcovských rolích

Ženy začínají kariéru v byznysu a dalších profesích se stejnou úrovní inteligence, vzdělání a odevzdání jako muži. Nejvyšších příček jich však dosáhne mnohem méně. Tato propast je závažným problémem nejen proto, že skleněný strop je nespravedlivý, ale také proto, že svět stále naléhavěji potřebuje více schopných vůdců. Muži i ženy s mozky, zájmem a vytrvalostí k vedení lidí by se měli podporovat, aby mohli využít svůj plný potenciál.

Přední manažersko-konzultační společnost McKinsey proto před čtyřmi lety spustila iniciativu s názvem McKinsey Leadership Project, která pomáhá ženám stát se úspěšnějšími vůdci. Jejím cílem je pomoci mladým ženám proniknout do vůdcovských rolí a zároveň ukazovat organizacím, jak mohou co nejvíce využít této talentované skupiny.

Doposud proběhly pohovory s 85 ženami z celého světa, které jsou úspěšné v různých oborech. Některé vedou i 10 000 lidí, jiné méně než pět. Společný však mají zájem diskutovat o svých osobních zkušenostech. Společnost McKinsey studovala také odbornou literaturu, hovořila s experty na vůdcovství, psychologii, organizační chování a biologii a shromáždila zkušenosti stovek svých zaměstnanců. Z pohovorů a následného výzkumu byl sestaven model vůdcovství spojující pět vzájemně propojených dimenzí.

- Smysl. Rozumí se jím nalezení osobních silných stránek a jejich uplatnění ve službách určitého podnětného smyslu.

- Řízení energie. Jde o to, vědět, odkud vychází vaše energie, kam směřuje a jak ji můžete řídit.

- Pozitivní formování. Znamená zavedení konstruktivnějšího pohledu na svět, rozšíření vlastních horizontů a získání pružnosti pro případ, že nastanou špatné události.

- Propojení. Je třeba určit, kdo vám může pomoci růst, budovat silnější vztahy a posilovat váš smysl pro sounáležitost.

- Angažování. Znamená to nalézt váš hlas a sebevědomí tím, že přijmete příležitosti a rizika s tím spojená a naučíte se lépe spolupracovat s ostatními.

Tento model nazývají v McKinsey „centered leadership" (vystředěné vůdcovství), protože představuje fyzickou, intelektuální, emoční i duchovní sílu, která řídí osobní úspěchy a inspiruje ostatní k následování. Aktivní budování tohoto modelu pomáhá právě ženám.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com