Výpočet nákladů kapitálu - Popis modelu

Britský regulační úřad **Ofgem** zveřejnil popis modelu pro výpočet nákladů kapitálu. **Ofgem** uvedl také hodnoty platné pro Velkou Británii, na jejichž základě upravil regulované ceny elektřiny a maximální částky, které mohou energetické distribuční společnosti investovat.

Zveřejnění těchto informací by mělo zvýšit všeobecné porozumění problematice a transparentnost způsobu stanovení odhadu nákladů kapitálu.

Náklady kapitálu (Cost of Capital) představují úroveň návratu (zahrnující dluhy i hodnotu majetku) požadovanou finančními trhy pro poskytnutí kapitálu firmám. **Ofgem** upravil na základě dostupných dat regulované náklady kapitálu před zdaněním na následující regulační období (2005-2010). **Ofgem** stanovil povolené rozmezí nákladů kapitálu na 4.3%-7.2% v porovnání s rozmezím 6%-6.9% v předchozím regulačním období.

**Ofgem** také navrhl používat průměrné vážené náklady kapitálu (Weighted Average Cost of Capital – WACC) typu „Vanilla“ (tj. WACC bez daňových úprav). Vážené průměrné náklady kapitálu představují nákladnost obou složek pasiv váženou jejich procentuálním zastoupením na pasivech. Pro finanční modelování regulovaných cen **Ofgem** navrhl WACC v rozsahu 5.1%-5.9% (daňové dávky budou stanoveny samostatně). Tyto hodnoty odpovídají nákladům kapitálu před zdaněním v rozmezí 6% - 7.2%.

**Datum vydání: III/2004**
Zdroj: Ofgem - britský energetický regulátor
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ofgem