Vyhněte se fiasku firemních partnerství

Pravdou je, že většina firemních partnerství se podobá manželství. A polovina manželství nepřežívá. Aby fungovala, je potřeba zvládat rozmanité záležitosti: ego, peníze, stres, finance atd. Přidejte si k tomu pár zaměstnanců a získáte představu, co bude zapotřebí, aby vaše podnikatelské partnerství bylo úspěšné.

Zvažte následující seznam a vyhněte se potenciálním pastem:

- Sdílení kapitálu namísto nákladů. Když sdílíte vlastní kapitál – ať už se jedná o peníze, zdroje, informace nebo majetek, buďte opatrní. Vypracujte dohodu, kde budou výdaje sdíleny asociativně. Také je díky tomu snazší ze svazku odejít, když přestane fungovat. 

- Spojíte se s někým jen proto, že si nemůžete dovolit ho zaplatit. To bývá zabiják partnerství hned v počátku. Pokud máte nápad a někdo má potřebné dovednosti, prostě ho najměte a vypracujte pro tohoto člověka smlouvu jako pro nezávislého kontraktora. Nedávejte to, co nemusíte.

- Neexistence písemné a podepsané partnerské smlouvy. Podrobnosti a závazky by měly být písemně jasně definovány a odsouhlaseny oběma stranami. Ujistěte se, že zvolený právník je zběhlý v obchodní praxi.   

- Přehlížíte omezené partnerství. Jednou z hlavních příčin pádů partnerství je předpoklad vzájemných finančních závazků. Způsob, jak to obejít, je omezené partnerství, kde „omezený“ partner neručí za akce nebo závazky hlavního partnera.

 

- Neexistence výstupové strategie. Definuje podmínky výstupové strategie, která umožní vám nebo vašemu partnerovi odejít, nebo poskytne možnosti vykoupit druhou stranu.

- Očekáváte, že přátelství přežije rozbití pracovního vztahu. Můžete opět vzít jako příklad manželství: Uvědomte si, kolik bývalých manželů má opravdu přátelské vztahy. Může znít velmi lákavě, že podnikáte s přáteli, ale nezapomínejte, že v podnikatelském světě je firma na prvním místě a přátelství na druhém. 

- Partnerství půl napůl. Každá firma, včetně partnerských, potřebuje vedení. Pokud se rozhodnete pro partnerství, volte jiný poměr v rozhodování, než půl napůl. Budete mít díky tomu určenou hlavní osobu co do odpovědnosti a obecného řízení provozu.

 
-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com