Výběr daňového poradce ve 12 krocích

Malé firmy potřebují daňové poradce. Oprostí se tak od neustálého stresu z blížících se termínů pro placení daní a profesionálně zpracované daně je navíc zbaví drobnohledu finančních úřadů. Odborník na zpracování daní by měl být schopný a poctivý. Článek shrnuje 12 věcí, které byste měli zvážit při jeho výběru.

- Prověřte jeho kvalifikaci a zkušenosti. Daňový poradce by měl mít odpovídající vzdělání a certifikace. Dále by měl mít praktické zkušenosti se zpracováním daní, umět komunikovat s finančním úřadem a být zběhlý v aktualizacích daňových zákonů.

- Prověřte jeho kancelář. Zajímejte se o velikost firmy potenciálního daňového poradce. Zjistěte, zda si vše řídí sám, nebo má schopné zaměstnance.

- Prověřte profil jeho klientů. Zjistěte, zda poskytuje služby klientům s obdobným obchodním profilem, jako máte vy. Pokud se zaměřuje pouze na malé, nebo naopak velké firmy, mohl by to být problém.

- Ujistěte se, že nabízí široké spektrum služeb. Neměl by jen zpracovávat vaše daně, ale také umět řešit případné problémy s finančním úřadem.

- Ujistěte se, že bude k dispozici v případě potřeby. Daňový poradce by vám měl být k dispozici po celý rok, nejen o období placení daní. Je důležité, abyste jej mohli kontaktovat s jakoukoli otázkou ohledně daní v průběhu roku.

- Kolik vám bude účtovat? Seznamte se se sazbami potenciálního daňového poradce. Vyžádejte si detailní nabídku v písemné podobě.

- Ujistěte se, že vám pomůže ušetřit peníze. Když daňovému poradci ukážete své finanční výkazy, měl by být schopen poskytnout vám rady, jak ušetřit. V takovém případě se vaše investice do něj vyplatí.

- Postoj je důležitý. Kromě toho, že by daňový poradce měl být schopný, by měl zároveň být i trpělivý a zdvořilý. Měl by umět vysvětlit daňové otázky laickým jazykem.

- Má určitou odbornou oblast? Pokud je daňový poradce odborníkem na některou část daňové legislativy, může vám to přinést řadu výhod.

- Pracoval dříve pro finanční úřad? Daňový poradce s předešlou zkušeností z práce na finančním úřadě má velkou výhodu znalosti jeho vnitřního prostředí.

- Do jaké míry je úspěšný? Pokuste se zjistit, kolik jeho klientů řešilo problémy s finančním úřadem a s jakým úspěchem.

- Je umístění jeho kanceláře vhodné? Kancelář vašeho daňového poradce by měla být blízko vaší a také blízko příslušnému finančnímu úřadu. Ušetří to cenný čas při výměně dokumentů.

-kk-
Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com