Vše, co byste měli vědět o byznysu, než vám bude 30

Podnikat dnes začínají stále mladší a mladší lidé. Ať už se však rozhodnou začít sami, nebo se připojit k začínající firmě, znalosti ze školy a knih jim stačit nebudou.

Nejvíce se naučí vlastní praxí. To však neznamená, že si musejí vše zažít sami a opakovat stejné chyby jako mnozí před nimi.

Ilustrační snímek

Server Entrepreneur.com upozornil na základní pravidla podnikání, která by měl znát a ctít každý podnikatel, dokud je ještě dostatečně mladý na to, aby je dokázal prakticky využít. Než vám bude třicet let, měli byste o světě byznysu vědět následující fakta.

1. Lidé jsou základ

Úspěšný podnik jen těžko vybudujete sami. I když nemáte zaměstnance, budete mít mentory, partnery, prodejce, dodavatele a další. Čím dříve to pochopíte, tím dříve začnete spolupracovat s těmi nejlepšími lidmi.

2. Vždy přijde neúspěch

Ať se snažíte sebevíc, vždy zažijete větší či menší neúspěchy. Pokud to přijmete jako fakt, snadněji se s tím vyrovnáte a půjdete dál.

3. Čas opravdu stojí peníze

Čím dříve s něčím začnete, tím více času tomu budete moci věnovat a tím více výhod získat. Váš čas je omezený a způsob, jímž jej dokážete využít, má přímý vliv na váš úspěch.

4. Komunikace vyřeší téměř cokoli

Nejen, že vám pomůže řešit problémy, které už nastaly (např. formou omluvy, návrhu nového řešení či vysvětlení okolností), ale i předejít vzniku problémů (především formou stanovení jasných očekávání a vysvětlování nejasností).

5. Nikdo není dokonalý

Snaha o dokonalost je pouze brzdou pokroku. Vaše řešení nikdy nebude naprosto perfektní, musíte se naučit vyvážit rychlost řešení se schopností přizpůsobovat se a přinést funkční řešení.

6. Co není praktické, není k ničemu

Každý nápad má hodnotu jen tehdy, pokud je realizovatelný v praxi. Jestliže nemáte zdroje na to, abyste svůj nápad převedli do reálné a funkční podoby, věnujte se něčemu jinému.

7. Stále se máte co učit

Bez ohledu na to, jak dlouho se něčemu věnujete, nikdy nebudete vědět všechno. Vždy budete mít možnosti, jak se naučit víc. Buďte k nim otevření.

 

Napadá vás něco dalšího, co byste rádi vzkázali svému mladšímu já, kdybyste měli tu možnost?

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com