VoE změní komunikaci na pracovištích

Většina IT manažerů si dosud neuvědomuje narůstající trend využití hlasu v IT aplikacích, který zásadně změní komunikaci na pracovištích. Zatímco dnes vytáčíme, zítra budeme klikat. Hlas bude integrován do všech technologií, které při práci využíváme. Zásadní roli v tom bude hrát i mobilita zaměstnanců. Již brzy budeme telefonovat spíše tak, že rozkřikneme nějaký dokument nebo e-mail, než abychom vytáčeli čísla.

V Austrálii se například velice rychle rozvíjí technologie přenosu hlasu po internetu (VoIP). Implementovalo ji již 55 % místních firem, zatímco v blízké oblasti tichomořské Asie je to jen 35 %. Přesto je oblast těchto dvou kontinentů ve fázi, kdy se hlasové IT aplikace stanou hlavním proudem. Tradiční telekomunikační společnosti zde rychle ztrácejí zákazníky.

Technologie označované jako „hlas přenášený čímkoli“ – Voice over Everything (VoE) – budou zahrnovat vše od hlasově aktivovaných dokumentů až po hlasovou poštu v e-mailových schránkách. Po kliknutí na příslušné tlačítko budou zaměstnanci moci mluvit s kolegy, kteří pracují na stejném dokumentu a provádět společné změny. Budou moci i hlasově odpovídat na e-maily nebo kontrolovat přítomnost druhých.

Podle odborníků dokáže VoE zvýšit produktivitu práce tím, že zkrátí délku času, který je doposud potřebný k vyhledávání kontaktních údajů nebo organizování konferenčních hovorů při telefonování. Firmy budou díky tomu moci ušetřit 15 až 30 procent telefonních nákladů. IT odborníci by se proto měli začít o využití hlasových technologií vážně zajímat.

-kk-

Zdroj: CRM Today - informace z oblasti péče o zákazníka, CRM
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Today