Víte, jak čelit násilí na pracovišti?

Je opravdu zarážející a na druhou stranu i smutné, že se násilí na pracovišti stalo vážnou záležitostí pro všechny druhy obchodu ve všech oblastech světa. Spojené státy americké zveřejnily studii, která zahrnuje násilí na amerických pracovištích. Výsledky jsou takové, že každý den je v práci zavražděno dvacet lidí, osmnáct tisíc lidí je každý den v práci napadeno, osmdesát dva procent násilí se stane během loupeží.

Jak je s násilím na pracovišti u vás? Jste připraveni mu čelit? Každý zaměstnavatel by měl věnovat pozornost tomu, že i jeho firma se může stát kolébkou násilí.

Lidé, kteří násilí na pracovišti páchají, jsou nejčastěji lupiči, ale také například manželé a manželky, kteří si přijdou na pracoviště vyřídit se svým partnerem účty. Může to být ale i samotný zaměstnanec, kterého zrovna naštval kolega nebo šéf, nebo se mu nepovedl obchod.

Násilí na pracovišti se dá předejít.

Zaprvé by se měl každý zaměstnanec seznámit s tím, jaké jsou jeho povinnosti a práva na pracovišti, zaměstnavatel by měl mít pro každého přichystaný i firemní plán, který se týká násilí a zodpovědnosti za ně.

Dále stanovte nulovou politiku tolerance, vystavte to veřejně a písemně a donuťte všechny, aby tento dokument podepsali. Udělujete bezpečností opatření, kde stanovíte druhy násilí a následky za ně.

Snažte se pro zaměstnance sehnat školení nebo kurzy, které se budou problematikou násilí na pracovišti podrobně a ze všech stran zabývat.

Jestliže se vám zdá, že násilí na pracovišti už začíná přesahovat všechny hranice, měli byste začít přehodnocovat firemní politiku a začít hledat způsoby, jak redukovat riziko spíše dříve než později.

-pk-
Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com