Většina mezinárodních firem je optimistická

Téměř tři čtvrtiny mezinárodních společností jsou optimistické v odhadech, že ekonomika se znovu vzchopí do konce letošního roku. Zbývající čtvrtina se naopak domnívá, že ekonomická recese bude pokračovat i v roce 2010. Vyplývá to z aktuálního výzkumu společnosti Ken Blanchard s názvem Corporate Issues Survey, který oslovil 1700 ředitelů, liniových manažerů a odborníků na lidské zdroje a vzdělávání z mezinárodních společností.

Respondenti odpovídali na to, jak jejich organizace nahlížejí na budoucí ekonomickou situaci, výdaje na vzdělávání zaměstnanců, očekávané úspory a strategie pro překonání ekonomické krize. Popisovali firemní záležitosti týkající se organizačních, HR a manažerských výzev.

Největší organizační problém představuje podle výsledků výzkumu ekonomický tlak, po němž následuje konkurenční tlak a potřeba růstu a expanze. Ve snaze vyrovnat se s ekonomickými podmínkami investují mezinárodní společnosti především do produktivity a výkonnosti, snižují cestovní náklady a více se soustředí na budování značek a odlišení na trhu.

Neočekávají drastické snižování rozpočtů na vzdělávání. K tomuto kroku se ve významné míře chystá jen každá pátá oslovená společnost. Počítá se především s poskytováním školení vůdců, vzdělávání v oblasti manažerských dovedností a rozvoje dovedností pro poskytování služeb zákazníkům.

Většina oslovených organizací důkladně zvažuje, zda přistoupí k propouštění. Pouze 29 % respondentů uvedlo propouštění jako svou cestu v boji proti recesi a stejně se nechystají ani omezovat tradiční „soft" cíle, jako jsou lidské zdroje nebo marketing.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork