Věrnost

Když přijde na získávání věrnosti u zaměstnanců nebo zákazníků, mnoho firem pracuje v této oblasti s velkým deficitem. 58 % zaměstnanců, kteří podstoupili test na jedné universitě v USA, si myslí, že jejich management myslí hlavně na sebe.

Firmy mluví o důležitosti zaměstnanců, ale kolik z nich zabudovalo tuto ideu do své kultury? Kolik z nich vynaloží čas a snahu na to, zjistit, co zaměstnanci opravdu chtějí od práce a zda by měla firma udělat nějaké změny – organizační, technologické, procesní nebo dokonce i personální – k udržení svých talentů?

Obchodníci a lídři si často myslí, že věrnost – pokud může být dosažena – je výsledkem specifických, taktických akcí, jako jsou zaměstnanecké výhody a přilepšení, neustálá komunikace a příležitostné cenové akce. Ale vybudování věrnosti je mnohem méně o transakcích.

Věrnost zaměstnanců přináší věrnost zákazníků.

Jedna past, do které zaměstnavatelé padají, je idea, že věrnost svých zaměstnanců si mohou koupit. S absencí věrnostní kultury a s žádnou, nebo minimální jistotou práce se mnoho zaměstnanců nechá snadno zlákat nabídkou jiné firmy. Na druhou stranu firmy, které dokáží získat skutečnou věrnost, mají zaměstnance, kteří jsou hrdí na produkty, které jejich firma vyrábí a přenáší své nadšení na zákazníky.

Věřit tomu, co nabízíte je velice důležité, ale je to jen část celku, který je třeba mít. Ve skutečnosti je většina věrných zaměstnanců hrdá nejen na produkty a služby, které nabízí, ale také na firmu pro kterou pracuje a především sama na sebe.

Víra je nejvíce motivující nástroj, který máme. Bohužel se ale nedá vnutit, musí být vyvinuta a hýčkána, porozuměním zaměstnancům a zákazníkům.

Proč se zákazníci rozhodují tak, jak se rozhodují? Zákazníci přicházejí do vaší firmy, protože doufají, že najdou produkt nebo službu, kterou potřebují - dokonce i když někdy nevědí co potřebují, dokud to nenajdou. Víra, že vaše firma dokáže uspokojit vyslovené, nebo nevyslovené potřeby je často v přímé vazbě na postoj a víru vašich zaměstnanců.

-av-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine