V Rakousku protěžují starší zaměstnance

Evropa má problém: nedostatek pracovních sil a zároveň zvyšující se počet starších zaměstnanců, kteří odcházejí do důchodu. Rakousko se rozhodlo motivovat starší zaměstnance bonusy, aby do předčasného důchodu neodcházeli.

Když firma zaměstná člověka staršího 50 let, je osvobozená od povinného odvedení tří procent jeho hrubé mzdy do fondu nezaměstnanosti. Ale když se rozhodne propustit člověka v předpenzijním věku a pošle ho do předčasného důchodu, musí počítat se zvýšenými odvody na sociálním pojištění, které tímto krokem zatížila výdajem.

V Rakousku je velmi nízká nezaměstnanost (3,5 %). Zpočátku byl problém nezaměstnanosti řešen tak, že byl starším pracovníkům umožněn odchod do předčasného důchodu. Časem ale následovaly těžkosti v podobě sociálních výdajů právě pro lidi v předčasném důchodu. Proto byl nutný nový reformní program. Začala vznikat strategie na zvýšení zaměstnanosti a v roce 2002 byla spuštěná důchodová reforma.

Dnes jsou za starší pracovníky považování lidé ve věku od 45 let. Samotní zaměstnanci zvažují, co je pro ně výhodnější: zůstat v práci a těšit se na vyšší důchod, nebo odejít do penze s méně penězi.

Lidé začali být motivovaní, aby neodcházeli do důchodu předčasně. Jenže se zjistilo, že pracovníci nad 50 let jsou ochotni přijmout i hůř ohodnocenou práci, když to neohrozí výši jejich budoucího důchodu.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk