Umíte měnit pravidla hry?

Ilustrační snímek

Technologie, efektivita, procesy – všechna ta slova jsou vám jistě velmi dobře známa a obvykle jsou doprovázena menšími či většími změnami, které jsou orientovány na mnoho cílů – zvýšit obraty, vyšší spokojenost zákazníků, odstranění nepružností v procesech. Inovace jsou prostředkem těchto změn. Kdo za nimi však stojí? Server Business 2 Community identifikoval 5 charakteristik, které, pokud je vlastníte, prokazují, že právě vy dokážete měnit pravidla hry. Které to jsou?

Vášeň

Hráči na poli inovací jsou obvykle velmi vášnivě zaujatí lidé, kteří věří v samotnou změnu a vše dobré, co může přinést. Pamatujete Forresta Gumpa a jeho běh napříč Amerikou? Jste-li vášniví, vaše odhodlání pro věc velmi rychle přiláká další fanoušky odhodlané vás následovat.

Úsilí

Jen vášeň nestačí. Mnoho lidí má zájmy, které zůstanou často jen nákresem v jejich mysli. Máte-li úsilí, pak zbývá jen krůček od převedení vašich vášní na reálné výsledky. Díky realizaci nápadů navíc získáte širokou síť kontaktů.

Smělost

Chcete-li inovace úspěšně řídit a ne, aby ony řídily vás, nesmíte se bát požádat, oč potřebujete. Nebojte se zatlačit hranice o něco dále a otestovat limity.

Risk

Inovační hráči se nebojí požádat o odpuštění později, jakmile je cíl splněn. Jsou ochotni leccos obětovat a otestovat toleranci okolí.

Učenlivost

Vše zmíněné by nebylo kompletní bez neustálého přijímání nových poznatků z oboru a učení se. Je jednoduché usnout na vavřínech, pokud doba podnikání přeje, ale když se dlouhodobě nedaří, pak je probuzení drsné. Inovátoři nikdy nespí.

Praví inovátoři budu vždy vyhledávat lidi, kteří jsou stejně naladěni jako oni a budou mu pomáhat definovat linie vytyčeného cíle. Může to být velmi náročné, než se tito lidé semknou, a v mnoha organizačních kulturách se to ani nepodaří. Avšak přemýšlejte. V případě, že zakládáte vlastní firmu, pak jako podnikatel máte určitou vizi, kterou chcete začít plnit. Budete muset najít lidi, kteří vám ji pomohou formovat – marketingové speciality, náboráře, investory, obchodníky… Budování firmy se od budování inovačního týmu příliš neliší.

-bn-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com