Umělá inteligence: Největší obchodní příležitost

15,7 bilionu dolarů. To je hodnota, jíž díky rozvoji umělé inteligence dosáhne světové HDP do roku 2030. Je to o 14 % více než dnes a také více než současný hrubý domácí produkt Číny a Indie dohromady.

Přibližně polovina globálního nárůstu HDP bude dosažena díky zvýšení produktivity práce. Dalším tahounem nárůstu pak bude zvýšená poptávka spotřebitelů po dokonalejších produktech umělé inteligence.

Nejvyšší výnosy můžeme očekávat v odvětví maloobchodu, finančnictví a zdravotní péče, kde zavedení umělé inteligence zvýší nejen produktivitu, ale i hodnotu produktů a celkovou spotřebu.

Největší objem nárůstu HDP zaznamená Čína (26 %) a Severní Amerika (14,5 %), což bude dohromady činit 10,7 bilionu dolarů a představovat 70% vliv na světovou ekonomiku. Právě umělá inteligence proto bude do roku 2030 představovat největší obchodní příležitost.

Ilustrační snímek

Vyplývá to ze studie společnosti PwC s názvem Sizing the prize - PwC’s Global Artificial Intelligence Study: Exploiting the AI Revolution, která dále přinesla následující zjištění.

  • Zpočátku zaznamená vyšší výnosy Severní Amerika, a to hlavně díky připravenosti na příchod umělé inteligence a velkému množství pracovních pozic, které by mohly být nahrazeny výkonnějšími technologiemi.
  • I Evropa a vyspělé oblasti Asie zaznamenají do roku 2030 významné výnosy z umělé inteligence ve výši 9-12 %.
  • Čína začne výnosy USA převyšovat během deseti let, až získá nezbytné technologie a odborné znalosti pro zavádění umělé inteligence.
  • Rozvojové země (včetně Latinské Ameriky a Afriky) zaznamenají skromnější nárůst (méně než 6 %), především kvůli mnohem nižším předpokladům k zavedení technologií umělé inteligence.

Sizing the prize - PwC’s Global Artificial Intelligence Study: Exploiting the AI Revolution  Sizing the prize - PwC’s Global Artificial Intelligence Study: Exploiting the AI Revolution   Sizing the prize - PwC’s Global Artificial Intelligence Study: Exploiting the AI Revolution

-kk-

Zdroj: PriceWaterhouseCoopers - mezinárodní síť společností, která poskytuje auditorské, daňové a poradenské služby
Zobrazit přehled článků ze zdroje PriceWaterhouseCoopers