Účet Pumy za životní prostředí: 94 milionů eur ročně

Výrobce sportovního zboží Puma se stal první velkou společností, která zveřejnila číselné odhady svého vlivu životní prostředí. Objem svých uhlíkových emisí a spotřebované vody v roce 2010 vyčíslil na 94,4 milionu eur (do kalkulace byli zahrnuti i dodavatelé). Tato čísla mají společnosti pomoci k vytvoření „odolnějšího a udržitelnějšího“ modelu podnikání a jako příprava na potenciální budoucí environmentální daně.

S výpočtem dopadu na životní prostředí pomáhala Pumě konzultantská společnost PricewaterhouseCoopers a environmentální výzkumná skupina Trucost. Skleníkové plyny odpovídaly hodnotě 47 milionů eur a spotřeba vody hodnotě 47,4 milionu eur. Z celkové částky připadalo 87 milionů eur na dodavatele.

Na základě kalkulace environmentálních zisků a ztrát (environmental profit and loss accounts - EPnL) se Puma rozhodla zajistit, aby i outsourcované procesy, jako je vyšívání nebo potisk, podléhaly stejným environmentálním a sociálním standardům jako její vlastní průmyslová výroba. Vytyčila si cíl snížit objem skleníkových plynů, odpadu, spotřebované energie a vody o 25 % do roku 2015.

EpnL je součástí obecnějšího příklonu firem k tzv. integrovanému reportování, které zahrnuje náklady a přínosy vůči životnímu prostředí a sociální dopady do finančního účetnictví. „Firmy začínají chápat, že agenda udržitelnosti má vliv na finanční výsledky,“ shrnul pro britskou BBC Alan McGill z PricewaterhouseCoopers.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC