UBS uvolní pravidla oblékání

Švýcarská banka UBS se rozhodla upravit pravidla pro oblékání svých zaměstnanců, která původně velice detailně formulovala na 44 stránkách, vysloužila si tak řadu posměšků a vyvolala veřejnou debatu o tom, co by firemní dress code měl a neměl zaměstnancům nařizovat. Nový dress code má být skromnější brožurou, jejímž primárním smyslem je podpořit poskytování služeb zákazníkům upraveným vhledem a slušným chováním.

Ženy si v původním dress codu přečetly, jak aplikovat makeup, jaký parfém používat nebo jaké barvy punčoch a spodního prádla jsou přijatelné. Do kategorie nepřijatelných věcí dále patřila odrůstající barva vlasů nebo tmavý lak na nehty. Popis nošení punčoch vypadal následovně: „Životnost punčochových kalhot a podkolenek prodloužíte pravidelným stříháním a udržováním nehtů na nohou. Vždy s sebou noste náhradní pár. Punčochy lze provizorně spravit průhledným lakem na nehty a trochou štěstí.“

Muži se dozvěděli, jak uvazovat kravatu, ale také to, že mají chodit ke kadeřníkovi pravidelně každý měsíc a vyvarovat se nošení bradky. Obě pohlaví pak měla zapovězeno konzumovat česnek.

Mluvčí banky Andreas Kern potvrdil, že lidé si z UBS kvůli přísným pravidlům oblékání dělali legraci. Zároveň však zdůraznil, že tím pověst banky neutrpěla žádnou škodu. Konkrétní plánované úpravy nespecifikoval.

UBS je největší švýcarskou bankou. Detailními doporučeními pro své zaměstnance je pověstná. Příručka pro trainee na bankovních pozicích má například svou mutaci pro různé země světa. V Rusku radí připravit se na alkohol při obchodních setkáních a nikdy neodmítat pozvání do sauny. V USA je podle ní zapovězeno kritizovat prezidenta.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek