Trochu života do toho plánování

Blíží se konec roku a s ním i porada, na které budete rozhodovat o obchodních plánech na rok 2007, případně 2008. Taková porada většinou trvá několik dní. Nejlepší firemní mozky se zavřou mezi čtyři stěny konferenčního centra, aby rozhodly o strategických krocích v následujících letech. Článek přináší 10 tipů, jak toto setkání maximálně zúročit a vrátit se do každodenní práce ve firmě s novým elánem a pocitem silnější týmové spolupráce.

- Sejděte se mimo firmu. Jiné fyzické prostřed podporuje větší psychickou kreativitu.

- Stimulujte všechny smysly. Především se uvolněte. K podpoře kreativity můžete vyzkoušet cokoli od ochutnávání vína, před umělecké vyjadřování až po tanec. Jeden tým vrcholových manažerů banky například ohromil zaměstnance, když jim strategii na následující rok představil jako taneční představení jinak konzervativních šéfů.

- Dopřejte jim uvolnění. Manažeři pracující na obchodním plánu by měli mít možnost odpočinout si u nějaké fyzické aktivity, která posílí jejich týmovou spolupráci a poskytne určitou formu zábavy. Zvažte rafting, silniční závody nebo simulace boje o přežití.

- Propouštějte. Ne doslova, ale formulujte takové cíle v rámci opouštění staré strategie, aby mezi manažery vzniklo do určité míry konkurenční prostředí.

- Vyberte si téma. Témata pomáhají budovat týmy. Nová obchodní strategie by měla vycházet z vaší značky a způsobu obchodování. Místo mimo firmu vám však rozšíří obzory.

- Ukažte jim hrad. Když Walt Disney budovat svou firmu, první úkol pro konstruktéra zněl: „Postavte hrad.“ Vaše pracovní týmy musí vidět váš hrad (strategii), přes veškerý nepořádek a chaos při jeho budování.

- Držte se hollywoodského modelu vytváření rozruchu. Nedržte se jen sepsaného lejstra. Zajistěte svému plánu předem dostatečnou publicitu.

- Najměte organizačního profesionála. Vy nejste pořadatelé akcí. Zajistěte takového organizátora, který z vaší porady udělá hit.

- Přidejte určité vzrušení. Zajistěte vašemu týmu takovou zkušenost, že po návratu do každodenního života budou jednotliví členové říkat ostatním: „To byste nevěřili, co jsem udělal.“ Samozřejmě se držte bezpečnostních a zákonných norem.

- Posilte loajalitu. Zajistěte, aby každý účastník porady cítil důvěru, důležitost vlastní osoby, výjimečnost celého setkání a potěšení z něj.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher