Tři vlastnosti houževnatých vůdců

Důležitou, ale často opomíjenou vlastností dobrých vůdců je houževnatost. Ta je důležitá proto, že potřebujete vůdce, který dokáže stát za tím, čemu věří, ale také za ostatními, aby mohli společně dosáhnout týmových firemních cílů.

Houževnatost je však potřebná především ve chvíli, kdy věci nejdou dobře, ekonomika se zhoršuje, trhy se otřásají nebo na scénu vstoupí nový konkurent. Složité časy si žádají houževnaté vůdce. Jak může vůdce dokázat svou houževnatost?

- Oslabuje tlaky. Vůdcovství vyžaduje práci pod tlakem, nikoli však přílišným, který může vést k neštěstí. Úkolem vůdce je udržovat smysl pro naléhavost, ale zároveň dát lidem prostor k nadechnutí. Buďte příjemní a rozvážní. Uvědomte si také, že tlak plynoucí z interpersonálních konfliktů nebývá pozitivní. Je proto třeba umět rozhodnout o tom, kdo bude pracovat s kým a proč, když to bude těžké rozhodnutí.

- Vstane ze země. Není ostuda upadnout. Záleží na tom, co uděláte dál. Úkolem vůdce je vrátit se zpět do hry a pokračovat v práci. Vyžaduje to odolnost a vytrvání, když věci nejdou podle představ.

- Upouštějí páru. Pokud jste týmový vůdce, a někdo ve vašem týmu udělá chybu, i když jste ho předem varovali, je přirozené se rozčílit. Důležité však je nesoustředit vaše rozčílení na konkrétní osobnost, ale na řešení. Dotyčný by měl vědět o vaší nespokojenosti, ale tak, aby jej to motivovalo dávat příště větší pozor.

Neocenitelnou vůdcovskou dovedností je také skromnost. Vůdce, který dokáže přiznat svou chybu, má správnou vnitřní houževnatost.

-kk-
Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review