Tři věci, které by manažeři týmů měli delegovat

Existují vedoucí, kteří nejraději všechno dělají sami, nikomu nedůvěřují, ostatním dávají pouze rutinní úkony a nijak nepodporují kreativitu podřízených. Pak jsou zase manažeři, kteří delegují podřízeným vše a sami prakticky nic nedělají až do té míry, že nemají žádný vhled do aktuálních projektů a každodenních problémů. Ideál je samozřejmě někde mezi.

Ilustrační snímek

Zde jsou tři věci, které by měl delegovat každý manažer.

Úkoly, které spadají do odbornosti podřízeného

Podle serveru Entrepreneur.com má řada vedoucích problém přiznat, že existují oblasti, ve kterých někteří podřízení vynikají více než oni. Přitom je to zcela samozřejmé, jelikož dnešní doba je natolik složitá, že být odborníkem na vše je zcela nemožné. A naopak vedoucí, který není schopen si tento fakt přiznat, ukazuje, že si není ve své pozici zcela jistý a sebevědomý.

Využívejte proto potenciálu podřízených, jejich kreativity a iniciativy, a dávejte jim individuálně ke zpracování speciální projekty, do kterých budete následně zasahovat pouze částečně.

Informační technologie

Pokud nepracujete vyloženě v IT firmě, je dobré přenechat problematiku spojenou s počítačovými technologiemi odborníkům. Opět můžete projekty řídit, zasahovat do nich a nechat se o nich informovat, ale snažit se v této oblasti přijít s vlastními iniciativami, aniž se v dané problematice vyznáte, není rozumné. A to z toho důvodu, že dnešní doba nabízí tolik možností, že vyznat se v nich vyžaduje skutečného odborníka.

Otázky každodenního provozu a problémů zaměstnanců

Bez ohledu na to, jakou má vaše firma politiku týkající se průzkumu spokojenosti zaměstnanců, vždy budou existovat věci, které vám podřízení prostě neřeknou. A to z mnoha důvodů. Jestliže tedy přemýšlíte o změně pracovních podmínek, o nových benefitech, o změnách v rutinních úkolech či systémech a podobně, nesnažte se vše řešit z pozice vedoucího. Pověřte tímto úkolem některého řadového zaměstnance, kterému důvěřujete, a spolupracujte na projektu s ním.

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com