Tři lekce, které si každý manažer může vzít z videoher

Ilustrační snímek

Mezi zvládnutím videohry a rozvojem manažerských a vůdcovských dovedností ve světě byznysu jsou jisté paralely. A právě proto bychom si, aspoň podle webu management.about.com, měli z her vzít nějakou inspiraci. Vaše cíle ve hře jsou jasné, ale nevíte, čemu budete čelit. To je dost podobné dnešnímu světu byznysu, který je plný neustálých změn a nejistoty.

Nestálost, nejistota, složitost, víceznačnost a velké zatížení – to celkem dobře shrnuje svět, ve kterém většina manažerů musí pracovat. Může to být překvapivé, ale všechny tyto charakteristiky jsou i tím, co na zaujme hráče na dobré videohře. Pouze s těmito prvky totiž můžete vybudovat skutečné výzvy. Díky nim pak otestujete, zda je dotyčný schopen vypořádat se s nenadálými situacemi a překonat překážky.

1) Jděte do toho naplno

Každý hráč kolektivních počítačových her ví, že je důležité zaujmout myšlení i srdce kolegů v týmu. Soustřeďte se na vybudování bezpečného pracovního prostředí. Podporujte u svých lidí chuť experimentovat. Když se experimenty nevydaří, ujistěte ostatní o tom, že je třeba pokus brát jako příležitost k učení a rozvoji. Vyjádřete své přesvědčení, že příště bude vše lepší. Také často ukazujte, že vám na vašich spolupracovnících jako na jedincích záleží. Prokazujte jim respekt, podporujte a odměňujte spolupráci. Své kolegy také chraňte před vnějšími rušivými vlivy. Když dosáhnete úspěchu, oslavte výsledky.

2) Pozvedejte spoluhráče na vyšší levely

Profesní rozvoj svých kolegů vnímejte jako dlouhou sekvenci situací, ve kterých se vždy v něčem zlepšují. Poskytujte jim dostatek úkolů, které budou stále náročnější. V jejich úsilí je podporujte. Pamatujte také na to, že okamžitá zpětná vazba je nezbytná. Když bude potřeba, zabezpečte koučování a školení. Každé selhání přeměňte v příležitost k rozvoji.

3) Zaměřte se na to, co dokáže váš tým jako celek

Kolektivní úsilí svého týmu soustřeďte na velké výzvy a rychle se objevující příležitosti. Rozvoj svého týmu podpořte koučováním. Využijte metody pro efektivní vedení dialogu a kreativní řešení problémů. Za kolektivní úspěchy odměňte celý tým.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management