Trh práce bude muset začít zaměstnávat starší lidi

Už přibližně deset let jsou starší lidé ohroženou skupinou na trhu práce. Podle průzkumů mezi zaměstnanci stojí za jejich problémem najít práci hlavně nezájem firem. Nedostatkem starších je neznalost jazyků a menší flexibilita. Mají ovšem i svá plus, mezi která patří větší loajalita, stabilita, rozvážnost, důslednost a vyzrálost.

Mnoho firem se dnes snaží postavit svůj úspěch jen na mladých lidech, což je ovšem podle odborníků na týmovou práci krátkozraké řešení. Tvrdí totiž, že věkově vyvážené týmy dlouhodobě přinášejí lepší výsledky. Ovšem stále jsou běžné inzeráty typu: "Hhledáme dynamického, flexibilního člověka do mladého kolektivu." Tato formulace naznačuje, že starší kandidáti nemají šanci.

Myslíte si, že vás se to netýká? Opravdu? Pokud je vám 39 let, tak se mýlíte. Úřad práce sice mezi starší uchazeče o práci počítá až lidi starší 50 let, pro některé formy je ale tato hranice 40 let. Za čtyřicet let bude ovšem každý třetí Evropan starší 65 let a přitom už dnes Evropa čelí nedostatku pracovních sil.

Pokud firmy chtějí mladý kolektiv, tak se musejí smířit s tím, že dnešní generace má jistou filozofii a požaduje kvalitní život a tomu odpovídají požadavky na plat, možnost kariérového růstu a také sladění práce a soukromého života.

Vylidněný trh práce donutil firmy zamýšlet se nad využitím starších. Proto se vymýšlejí nejrůznější firemní programy, které se snaží práci starším nabídnout.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk