Top 10 úspěšných IT strategií pro malé a střední firmy

IT je záležitostí strategie. Ve stejnojmenné knize to alespoň popisuje Američan Richard Skinner. Zaměřil se na taktické rady pro oddělení informačních technologií malých a středních firem. Článek uvádí deset základních pravidel, která pomohou IT manažerům lépe propojit informačních technologie a byznys.

- Nikdy nevyvíjejte software bez zaměření na zákazníka. Schovejte si své úsilí na ty správné projekty.

- Neupravujte zakoupený software. Pokud jste schopni zakoupit nevhodný software a upravovat jej pro vaše potřeby, jistě budete schopni i zakoupit takový software, který vám vyhoví rovnou.

- Nehledejte konkurenční výhody ve své infrastruktuře. Vaše infrastruktura nemá nic společného s vaší konkurenční pozicí a zákazníky.

- Nehledejte konkurenční výhody v back office. Ani aplikace back office neovlivňují vaše zákazníky a konkurenceschopnost.

- Vždy propojte váš technologický model s obchodním modelem. Měl by obsahovat proces marketingu a prodeje, dodávky produktů či služeb, splatné pohledávky a příjmy.

- Identifikujte a dokumentujte strategické oblasti vašeho zájmu. Jedná se technologie, které se stanou základem veškerých vašich aplikací pro zákazníky.

- Mějte vždy na paměti, co řídí vaši strategii. Musíte mít svá pravidla a omezení při výběru technologií.

- Vytvářejte strategické IT týmy. Jejich členy by měli být obchodní vůdci a IT profesionálové. Nemůžete nechat řízení IT jen na IT odbornících.

- Zřiďte radu pro IT. Rada povede strategické IT týmy. Stanoví priority a bude rozhodovat o složitých věcech.

- Mějte na paměti strategickou trilogii: proces – organizace – architektura.

-kk-

Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com