Těžký život miliardáře

Američan John Sperling se z chudých poměrů vypracoval do pozice ředitele největší světové výdělečné univerzity. Dnes je mu 82 let, zůstává v plné síle mužem, který zavedl zisk do neziskového sektoru univerzitního vzdělávání a jeho majetek dosahuje miliardových rozměrů. Na Wall Street je jedním z nejuznávanějších lidí. Zároveň je však také terčem mnoha kritiků, kteří jeho „zkomoditnění“ vysokého školství neuznávají. Musejí ovšem na druhou stranu uznat i to, že Sperling je vizionářem, který předpokládal dnes vzrůstající poptávku po vzdělávání dospělých.

John Sperling je provokatér a bojovník chápající obchodní svět jako nebezpečný a brutální. Výzvy kritiků přijímá s nadšením. Všem lidem činným v obchodní oblasti vzkazuje: „Ignorujte je.“ Svůj úspěch vysvětluje čtyřmi jednoduchými body:
- Ignoruji kritiky. Nezajímá mne, co si myslí druzí.
- Jsem ochoten vsadit vše. Vždy, když mi hrozil bankrot, byl jsem připraven bojovat na plno i za cenu ztráty podniku. V takové chvíli není jiná cesta, než nahoru a skutečně již není co ztratit.
- Vyzývám autority. Vyhledávám příležitosti, užívám si konflikty a rizika.
- Nikdy si nedávám žádné cíle. Ten, kdo neví, kam směřuje dojde vždy nejdál. Kdybych si určil nějaký cíl, byl bych jím příliš svázán.

**Datum vydání:** III/2003
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company