Tajemství prodeje firmy

Společnost Google nedávno koupila společnost DocVerse, která propojila uživatele produktů Microsoft Office prostřednictvím webových služeb. Plánuje integraci technologie DocVerse do své aplikace Google Docs. Proč ale kupoval DocVerse místo toho, aby si vyvinul vlastní technologii?

Odpověď pomohou odhalit tři základní otázky, které velké firmy pokládají při rozhodování o tom, zda zapojit vlastní síly, nebo koupit již hotová řešení. První dvě otázky si musejí zodpovědět samy, třetí zůstává na prodávajícím.

Dokážeme vybudovat totéž, co vytvořil někdo jiný?

Vaše firma může mít unikátní technologii nebo patent, které nelze kopírovat. To je samozřejmě výhoda. Většina firem však nemá tak vysokou úroveň ochrany, takže ji konkurence může čile napodobovat. Google má přístup k největším technickým talentům na světě i dostatek peněz, přesto nešel cestou vlastních zdrojů. Proč tomu tak bylo, ukáže odpověď na další otázky.

Jak dlouho by trvalo a kolik by stálo vybudovat totéž, co vytvořil někdo jiný?

Akvizice jsou pro investory velmi atraktivní právě z důvodu nákladů. Google by velmi pravděpodobně stejnou technologii vyvinul sám, vyplatilo se však koupit DocVerse za cenu 25 milionů dolarů, která byla pro její vlastníky – dva bývalé programátory Microsoftu – dostatečnou odměnou za tři roky jejich práce.

Proč chcete prodat svůj byznys?

Tato otázka je velmi zrádná. Odpověď na ni by prodávající měli pečlivě zvážit. Většina z nich mluví o svém vyhoření, jiných zájmech, obavách o budoucnost firmy nebo oboru. To však kupující slyšet nechce. Chce vidět zájem, přesvědčení o budoucím potenciálu prodávané firmy a pomocnou ruku při akvizici. Toho se Googlu při nákupu DocVerse dostalo.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com