Švýcarské banky zakazují manažerům cestování

Švýcarské soukromé banky začaly zakazovat svým vedoucím pracovníkům cestování do zahraničí, včetně sousední Francie a Německa. Obávají se totiž, že by jejich zástupci mohli být vyšetřováni v zemích, které kritizují švýcarské pojetí bankovního tajemství, a mají pocit, že musejí více chránit své zaměstnance.

Již loni zakázala svým zaměstnancům cestovat do USA největší švýcarská banka UBS, když byl jeden z jejích vysokých privátních bankéřů zadržen místními úřady v rámci federálního daňového vyšetřování.

Jeden z oslovených bankéřů, kterého se omezení cestování zatím netýká, k tomu řekl: „Jste-li dnes bankéřem ze Švýcarska a chcete cestovat do USA, musíte se bát, že budete vyslýcháni. Sám si dvakrát cestu do Spojených států rozmyslím."

Tyto restrikce přicházejí těsně před summitem skupiny G20, kde se má hovořit o ostřejších opatřeních proti tzv. daňovým rájům. Před dvěma týdny přitom Švýcarsko, v němž se podle odhadů nachází třetina z celosvětových tajných soukromých aktiv ve výši 11 bilionů dolarů,  pod tlakem ostatních zemí souhlasilo s přijetím mezinárodních standardů daňové transparentnosti a tím, že bude zahraničním vyšetřovatelům poskytovat údaje o klientech, kteří jsou podezřelí z daňových úniků.

-kk-

Zdroj: Financial Times - portál předního britského deníku Financial Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje Financial Times