Studie: Většina lidí je na volné noze dobrovolně

Pracovat pro jediného zaměstnavatele? Pro poměrně velkou část pracovní síly toto neexistuje. Přibližně 162 milionů pracovníků v Evropě a USA (což je asi 20-30 % lidí v produktivním věku) pracuje více či méně nezávisle. 

Nejde přitom o nový fenomén. Dříve se tuto skutečnost pouze nedařilo měřit tak dobře, aby se promítla do oficiálních statistik.

Ilustrační snímek

McKinsey Global Institute uskutečnil průzkum s názvem Independent work: Choice, necessity, and the gig economy mezi 8,000 respondenty z Evropy a USA. Výsledek? Lidé, kteří si sami zvolili nezávislý přístup k práci, jsou spokojení díky nepeněžním benefitům, které jim tento způsob práce přináší. Také jsou spokojenější se svým profesním životem v porovnání s těmi, kteří si nezávislou, flexibilní práci nevybrali dobrovolně.

70 % všech flexibilních, nezávislých pracovníků takto funguje z vlastního rozhodnutí. Svůj hlavní nebo vedlejší příjem získávají z nezávislé práce dobrovolně.

30 % nezávislých pracovníků takto pracuje, protože jim nic jiného nezbývá. Raději by měli tradiční, stabilní zaměstnání – nedostatek peněz je však nutí pracovat nezávisle.

Digitální platformy vytvářejí efektivní trh

Přímé spojení v reálném čase umožňuje pracovníkům poskytovat své služby s nižšími náklady. Digitální platformy pro nalezení zakázek zatím používá jen 15 % lidí, kteří pracují nezávisle, tato „ekonomika na objednání“ však rychle roste. Digitální platformy umožňují fungování tohoto modelu ve velkém měřítku. Poptávka se rychleji propojí s nabídkou a koordinace je snazší.

Hlavní výhody nezávislé práce

  • Vyšší zapojení pracovníků v produktivním věku
  • Více příležitostí pro aktuálně nezaměstnané lidi
  • Vyšší produktivita a větší dostupnost služeb pro zákazníky

Na druhou stranu je pravda, že zde jsou určité nedořešené otázky v oblasti stability a jistoty příjmu, školení, rozvoje a také certifikování. Je zde tedy značný prostor pro zákonodárce.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company