Studie: Umělá inteligence překoná lidi už za 45 let

V posledních letech se stále více mluví o nástupu 4. průmyslové revoluce a s ní souvisejícím úbytku pracovních míst. Kdy konkrétně však můžeme očekávat, že naši práci lépe zvládnou roboti? Odpovědi na tuto otázku přinesl výzkum Institutu pro budoucnost lidstva na Oxfordské univerzitě, který oslovil 352 předních světových odborníků na umělou inteligenci a strojové učení.

Ilustrační snímek

Výzkum s názvem When Will AI Exceed Human Performance? Evidence from AI Experts ukázal, že roboti překonají lidi v mnoha činnostech již do deseti let. Překládat jazyky se naučí do roku 2024, řídit kamiony do roku 2027, prodávat v obchodech do roku 2031 a psát bestsellery do roku 2049. V roce 2053 již zvládnou práci špičkových chirurgů.

Podle oslovených vědců budou roboti do 45 let ode dneška lepší než lidé ve všech pracovních úkonech. S 50% pravděpodobností pak má do 120 let dojít k plné automatizaci lidské pracovní síly.

When Will AI Exceed Human Performance? Evidence from AI Experts (Oxford University, 2017)

Nejsnáze se automatizují úkoly, které nevyžadují fyzickou manipulaci s věcmi. Manipulovat s předměty v měnícím se reálném světě je pro stroje v současné době stále poměrně obtížné. Například skládat prádlo lépe než lidé se však naučí do pěti let.

Ještě obtížnější je pro stroje zvládnout komunikaci, aby mohly nahradit například prodavače v obchodech a řidiče kamionů, což má přijít do roku 2031.

Nejobtížnější je pro stroje zvládat to, co se lidé učí dlouhé roky. Sem patří intuitivní rozhodování, složitá fyzická prostředí, abstraktní myšlení apod. Proto zvládnou roboti operovat jako chirurgové až v roce 2053, psát romány v roce 2049 a provádět matematický výzkum a publikovat výsledky v odborných akademických časopisech až v roce 2060.

Podle vedoucí výzkumu Katji Graceové mají tyto závěry sloužit jako upozornění, že stojíme na prahu radikálních změn. Sama je přesvědčena, že neexistuje činnost, kterou by se umělá inteligence nemohla naučit vykonávat. V některých případech však budou stroje nahrazovat lidi jen obtížně, například v církevních rolích, kde lidé budou i nadále preferovat kontakt s živým člověkem.

Co a kdy zvládnou roboti

  • 2021: skládání prádla
  • 2024: jazykové překlady
  • 2026: psaní středoškolských slohových prací
  • 2027: řízení nákladních vozidel
  • 2028: skládání popových písní, které se umístí v hitparádě US Top 40
  • 2031: práce prodavače v maloobchodě
  • 2049: napsání románu, který získá ocenění New York Times Best-Seller
  • 2053: chirurgické operace
  • 2060: výzkum a odborná publikační činnost v oboru matematiky
  • 2062: vyšší úroveň zvládání všech pracovních činností ve srovnání s lidmi
  • 2137: plná automatizace lidské pracovní síly

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC