Studie: Práce přesčas škodí srdci

Říká se, že tvrdá práce ještě nikoho nezabila. Podle vědců z britské University College London je však přemíra práce spojena s vysokým rizikem onemocnění srdce. U lidí pracujících více než 11 hodin denně je toto riziko v porovnání s osmihodinovou pracovní dobou vyšší o celých 67 %. Vyplývá to z jedné z nejrozsáhlejších studií svého druhu, která sledovala zdraví více než 10 tisíc britských státních zaměstnanců od roku 1985.

Vedoucí autor studie s názvem Using Additional Information on Working Hours to Predict Coronary Heart Disease Mika Kivimaki však dodává, že zatím nebylo jasně prokázáno, zda k tak výraznému riziku srdečních onemocnění přispívá dlouhá pracovní doba jako taková, nebo zde hrají roli i další faktory, jako je například strava či nedostatek pohybu.

Existují nicméně další podobné studie, které se přiklánějí ke škodlivosti dlouhé pracovní doby z hlediska zdraví. Například studie Fukuoka Heart Study Group v rámci japonské Kyushu University zjistila, že práce delší než 60 hodin týdně a s ní spojený nedostatek spánku více než zdvojnásobuje pravděpodobnost srdečního infarktu u lidí starších 40 let.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues