Studie: Postavení žen ve vedení německých finančních institucí

Ilustrační snímek

I když ženy představují většinu pracovníků v německém finančním sektoru, v nejvyšším vedení finančních institucí stále nejsou téměř vůbec zastoupeny. Ani období rozsáhlých manažerských změn, které v Německu následovalo po skončení ekonomické krize, jim nedalo šanci k tomu, aby se do vedení finančních institucí dostaly ve větším počtu. Vyplývá to ze studie s názvem Passed Over for Promotions: Women Still Severely Underrepresented on Financial Sector Boards, kterou vypracoval Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW).

Zastoupení žen v představenstvech bylo dle výsledků studie v roce 2011 stejně nízké jako v předchozích letech. Ve stovce největších německých bank dosáhlo 3,2 % a v 59 zkoumaných pojišťovacích institucích 3,6 %. V bankách to znamená zvýšení počtu žen ve vedení o 1,5 % od roku 2006, tj. o 0,14 % ročně.

V dozorčích radách byla situace o něco lepší. V dozorčích radách bank byly ženy zastoupeny 16,6 %, v případě pojišťoven pak 13,1 %. Důvodem tzv. Princip spolurozhodování, který se podle německých zákonů uplatňuje v dozorčích radách, jež mají vedle zájmů vlastníků hájit i zájmy zaměstnanců. 70,9 % žen v dozorčích radách bank a 94,7 % žen v dozorčích radách pojišťoven bylo do své funkce jmenováno jakožto zástupkyně zaměstnanců.

Vysoké procento setrvávání mužů ve vedení německých finančních institucí je dle závěrů studie výsledkem „mužských monokultur“. Je tedy třeba zaměřit se na otevření firemní kultury ženám, mají-li se dostat výše. Budoucnost ve vedoucích pozicích může slibným mladým ženám zajistit pouze jasný časový rozvrh a konzistentní plán jeho implementace ve firmě.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách Německého institutu pro ekonomický výzkum zde.

-kk-

Zdroj: DIW Berlin - Německý institut pro ekonomický výzkum
Zobrazit přehled článků ze zdroje DIW Berlin