Studie: Platy evropských ředitelů stagnují, bonusy rostou

Zatímco platy evropských ředitelů zůstaly v průběhu posledního roku bez výrazných změn, výše jejich bonusů pokračovala v růstu. Vyplývá to ze studie personálně-poradenské společnosti Hay Group s názvem Top executive compensation in Europe, která analyzovala výdělky ředitelů ve 312 společnostech ze seznamu největších světových firem dle britského listu Financial Times (FT Europe 500).

60 % evropských ředitelů byla vyplacena minimálně cílová výše bonusů. Průměrně bonusy rostly o 10,5 %. Firmy tudíž kladly větší důraz na odměňování výkonnosti. Nejvíce se tento trend projevil ve Švýcarsku, kde bonusy ředitelů posílily o 12,5 %. Základní platy stouply pouze o 0,7 %.

Z nejvyššího nárůstu základních platů se mohli těšit němečtí ředitelé, jejichž platy stouply o 4,2 %. Velká Británie, Francie či Itálie však zaznamenaly růst základních ředitelských platů jen pod úrovní inflace. Projevila se v tom zvýšená regulace a rostoucí tlak na zveřejňování manažerských odměn.

Pokud jde o dlouhodobé pobídky v rámci ředitelských odměn v Evropě, jejich hodnota za posledních 12 měsíců výrazně stoupla. Zatímco loni tvořily 25 % celkové přímé odměny ředitelů, letos tvoří 33 %.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork