Studie: Firemní data nejčastěji mizí na USB discích. Kradou se hlavně plány

Ilustrační snímek

Riziko krádeží firemních dat se bude v následujících třech letech nadále zvyšovat. Největší riziko v tomto smyslu představují pro firmy vlastní zaměstnanci, především zástupci středního managementu. Data se z firem nejčastěji odnášejí na USB discích. Ještě větší šance pak mají zloději díky tomu, že jen minimum společností má dostatečně zabezpečený přístup k citlivým datům. Vyplývá to z aktuálního průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG CEE Data Theft Survey 2012, jehož se zúčastnilo 44 předních společností působících na spotřebitelských a maloobchodních trzích v devíti zemích střední a východní Evropy.

Vynášení dat na přenositelných zařízeních chápe jako největší riziko 61 % dotázaných firem. Pouze 45 % respondentů však používá ochranný software, který by snížil interní využívání těchto médií a pouhých 16 % monitoruje pohyb informací na nich. Téměř všechny společnosti se přitom chrání před externími útoky pomocí firewallů a antivirových programů (98 %), omezení přístupových práv (89 %) a e-mailových filtrů (82 %).

V 64 % představují největší nebezpečí krádeže dat lidé pracující přímo ve firmě. Riziko krádeže je ještě vyšší, když zaměstnanci cítí možnost ztráty svého pracovního místa. Druhé místo pomyslného žebříčku rizikových faktorů krádeže dat obsadila konkurence (45 %), naopak nejméně úniků firmy očekávají ze strany zákazníků a dodavatelů (9 %).

Pokud jde o obsah dat, která se nejčastěji kradou, vedou firemní strategie a plány. Na spotřebitelských trzích jsou to pak také informace o obchodních procesech.

Podrobnější výsledky výzkumu CEE Data Theft Survey 2012 jsou k dispozici pro stažení na stránkách KPMG zde.

-kk-

Zdroj: KPMG - mezinárodní síť společností, které poskytují služby v oblasti auditu, daní a poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje KPMG