Studie: Evropské firmy zaostávají v řízení změn

Firmy v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA) zaostávají za svými globálními konkurenty v otázce úspěšného řízení změn. Ukázala to alespoň studie personálně-poradenské společnosti Towers Watson s názvem Clear Direction in a Complex World, která se zaměřila na firmy, které byly v posledních dvou letech nuceny přikročit k výrazným změnám v důsledku ekonomické krize.

Pro firmy v regionu EMEA to znamenalo především snižování stavů (47 %) a zmrazování platů (31 %). Globálně přitom snižovalo stavy jen 37 % společností a platy zmrazovalo jen 24 % společností. Zatímco z globálního pohledu vytvořila vlastní integrované strategie komunikace a řízení změn polovina firem, mezi evropskými to byla jen třetina.

Evropské firmy zaostávají také v tom, jak zaměstnancům jasně vysvětlit, co je třeba dělat jinak. Globálně poskytují jasné instrukce zaměstnancům dvě třetiny firem, které dosahují vysoce efektivních výsledků v řízení změn. V EMEA je to jen polovina. Pouze třetina evropských firem, které dosahují vysoce efektivních výsledků v řízení změn, pak věří, dokázala jasně definovat tzv. hodnotové propozice zaměstnanců (Employee Value Proposition - EVP).

Výzkum je již pátým v řadě stejně zaměřených studií, které se opakují jednou za dva roky. Letošního ročníku se zúčastnilo 604 firem různých velikostí, oborů a míst působnosti. Konstatuje, že firmy, které jsou vysoce efektivní v oblasti komunikace a řízení změn, 2,5krát pravděpodobněji předhoní své konkurenty než firmy, které nedosahují příliš efektivních výsledků.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine