Studie: Byznys očima generálních ředitelů před 20 lety a dnes

I když se ředitelé firem z celého světa v letošním roce obávají řady věcí, důvěra v růst jejich společností a výhled globální ekonomiky opět roste. Plánují například růst počtu pracovních míst, zároveň se však obávají ekonomické nejistoty, ohrazují se proti příliš přísné regulaci a upozorňují na nedostatek klíčových dovedností na trhu práce.

Vyplývá to ze studie, která byla představena 16. ledna 2017 na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Bob Moritz, Global Chairman PwC, Davos, 16.1.2017

Podle jubilejního 20. ročníku průzkumu generálních ředitelů prováděného společností PwC má silnou důvěru v růst své společnosti v roce 2017 celkem 38 % ředitelů, přičemž v roce 2016 to bylo 35 % ředitelů.

Průzkum probíhal od září do prosince 2016 a zapojilo se do něj 1379 generálních ředitelů z 79 zemí včetně České republiky.

Kde lze čekat růst?

Důvěra generálních ředitelů v růst jejich společností je nejvyšší v Indii (71 %). Meziročně se více než zdvojnásobila v Brazílii (57 %) nebo Švýcarsku (34 %). Výrazně roste také v Rakousku (43 %), Velké Británii (41 %), Číně (35 %), USA (39 %) a Německu (31 %).

Naopak pokles důvěry generálních ředitelů v růst jejich firem v roce 2017 byl zaznamenán v Mexiku (z loňských 46 % na letošních 38 %) a Japonsku (z loňských 28 % na letošních 14 %).

V roce 1997, kdy společnost PwC zveřejnila svůj první průzkum generálních ředitelů, věřilo nejvíce ředitelů rozvíjejícím se trhům (především BRIC). Zájem o investice v Brazílii, Indii, Rusku nebo Argentině však nyní klesá již tři roky po sobě.

Dnes vidí firmy největší příležitosti pro růst v USA, Číně, Německu, Velké Británii a Japonsku. Města, v nichž generální ředitelé očekávají nejlepší podmínky pro růst firem v roce 2017, jsou Šanghaj, New York, Londýn a Peking.

PwC 20th CEO Survey (2017) PwC 20th CEO Survey (2017)

Roste zájem o technologie i měkké dovednosti

23 % generálních ředitelů se domnívá, že v průběhu dalších 5 let získá konkurence v jejich odvětví zcela novu podobu, a to díky technologiím, které již dnes hrají zásadní význam v tom, jakou má firma pověst, jaké dovednosti mají její lidé a jak může dále růst.

V uplynulých dvaceti letech se více než zdvojnásobily obavy generálních ředitelů spojené s nedostatkem potřebných dovedností na trhu práce. Zatímco v roce 1998 se tohoto nedostatku obávalo 31 % firem, dnes je to 77 %.

Nejvyšší priority firem v rámci strategií, jejichž cílem je řešit budoucí potřeby v oblasti dovedností, představuje lidský kapitál spolu s diverzitou a mobilitou pracovních sil.

70 % generálních ředitelů se domnívá, že nejzásadnější dovednosti, které je však zároveň nejobtížnější najít, zahrnují kreativitu a inovativnost, leadership a emoční inteligenci. Více než polovina pak vidí zásadní problém v náboru specialistů z oblasti přírodních věd.

Více než polovina generálních ředitelů plánuje v roce 2017 zvýšení počtu zaměstnanců. Nejambicióznější jsou v tomto směru Indie (67 %), Kanada (64 %), Velká Británie (63 %) a Čína (60 %). Nejvíce pracovních míst má vzniknout v oblasti správy aktiv (64 %), zdravotnictví (64 %) a technologií (59 %).

Snižování počtu zaměstnanců očekává pouze 16 % generálních ředitelů. 80 % zrušených pracovních míst má však určitým způsobem souviset s využitím moderních technologií a automatizace.

Změny v uvažování světových generálních ředitelů, k nimž došlo v posledních 20 letech, si můžete detailněji prohlédnout na stránce PwC 20th CEO Survey. Kromě globálního pohledu zde najdete i výsledky průzkumu pro jednotlivé země nebo region střední a východní Evropy.

-kk-

Zdroj: PriceWaterhouseCoopers - mezinárodní síť společností, která poskytuje auditorské, daňové a poradenské služby
Zobrazit přehled článků ze zdroje PriceWaterhouseCoopers