Studie: Bankovní trh ve střední a východní Evropě dnes a zítra

Ilustrační snímek

Česká republika je mezi zeměmi střední a východní Evropy jedinou zemí, v níž vrcholoví manažeři bank hodnotí rok 2012 neutrálně nebo pozitivně. Podle všech ostatních se ekonomická situace na bankovním trhu v roce 2012 zhoršila. Vyplývá to ze studie společnosti KPMG s názvem Banking Executive Survey 2012, která zkoumala ekonomický vývoj bankovního sektoru v České republice, Rakousku, Slovensku, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Zlepšení bankovního trhu v roce 2013 očekává pouze 29 procent respondentů.

Studie ukázala, že nejpesimističtější jsou bankéři na Slovensku a v Maďarsku. „Situaci v roce 2012 ve srovnání s předchozím rokem hodnotí jako horší 79 procent slovenských a 83 procent maďarských bankéřů. Tyto postoje odrážejí celkovou ekonomickou situaci daných zemí. Maďarský bankovní sektor byl ze sledovaných států krizí zasažen asi nejvíce. Slovensko zase čelí růstu zadlužení a značným regionálním nerovnováhám. V roce 2011 se slovenským bankám i přesto v mnoha parametrech poměrně dařilo, a dokonce vytvořily nejvyšší zisk ve své historii,“ uvádí KPMG v tiskové zprávě s výsledky studie.

Banky dosáhly v roce 2012 nižších výnosů než v roce 2011. V roce 2013 očekává horší výnosy 44 procent dotázaných. Zhoršení ziskovosti pak v příštím roce očekává 39 procent respondentů, především v Polsku a na Slovensku. Největší optimismus panuje v Rumunsku. Pro zvýšení finanční výkonnosti v bankovnictví je podle respondentů zásadní posílení důvěry společností a investorů (25 %), efektivní regulace (24 %) a měnová politika (17%). V příštích 5 letech budou na bankovním trhu střední a východní Evropy hrát zásadní roli především zvýšené regulatorní požadavky, nové jednoduché bankovní produkty a produktová optimalizace.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách KPMG zde: Banking Executive Survey 2012.

-kk-

Zdroj: KPMG - mezinárodní síť společností, které poskytují služby v oblasti auditu, daní a poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje KPMG