Stres nejen u IT manažerů

Někteří odborníci uvádějí, že až 52 procent současných výkonných pracovníků zemře na následky přílišného stresu. Neustálý stres ovšem pouze neničí lidské zdraví, ale také úsudek a schopnost rozhodování, protože svrašťuje část mozku řídící paměť a koncentraci. Z historie již víme, že tok stresových hormonů spouštějí tři hlavní psychologické faktory: nedostatek kontroly, strach a izolace.

Typickým příkladem pocitu ztráty kontroly je současné povolání IT manažera. Infrastruktury mohou v jakémkoli momentu selhat, výkonní ředitelé mohou změnit přístup a přestat podporovat projekty, uživatelé se mohou bezdůvodně rozhodnout nevyužívat nový informační systém. IT manažeři mají velkou zodpovědnost, ale malou autoritu. Psychologové v této souvislosti hovoří o nedostatečné šíři rozhodování. Mezi nejčastější projevy přílišného stresu u těchto zaměstnanců patří:

- bolest břicha nebo hlavy a častá nachlazení,
- pocit emocionálního ochromení,
- obořování se na kolegy a rodinu,
- projevy obav okolí o jejich zdraví,
- pocit, že každý další úkol již nezvládnou,
- časté myšlenky na opuštění zaměstnání,
- bezmocnost, ztráta kontroly,
- pocit, že všechno jde špatně a pouze oni sami se o to zajímají,
- pocit viny při čerpání dovolené,
- vědomí, že problém představují všichni ostatní z okolí,
- neschopnost přestat myslet na práci.

Nejlepší obranou proti stresu jsou cvičení. Člověk by se měl snažit kontrolovat vše, co může a zodpovědnost za to, co kontrolovat nemůže předat někomu jinému. Důležité je podržovat v průběhu dne přestávky. Může například zavřít na pět minut dveře a chvíli zhluboka dýchat. Myslet by přitom měl na něco pozitivního, například dovolenou. Další možností boje prosti stresu je vytvoření sítě okolní podpory, s jejímiž zástupci bude možné hovořit o problémech, které zažívá.

**Datum vydání:** VIII/2003
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com