Strategie je proces učení

Řada manažerů se domnívá, že určování strategie je jednoduché. Skutečná výzva přichází až se zaváděním strategií. Je proto třeba vnímat strategii jako proces učení. Mezinárodní organizace Center for Creative Leadership definuje pět základních součástí tohoto procesu:

- Zhodnoťte, kde se nacházíte. Strategické vůdcovství vyžaduje jasné chápání konkurenčního klimatu, kterému vaše organizace čelí. Dokážete efektivně sbírat a interpretovat informace o externím prostředí vaší organizace? Máte jasný pohled na svou interní situaci? Provádíte pravidelné a realistické hodnocení organizačních silných a slabých stránek?

- Pochopte, kdo jste a kam chcete jít. Strategické vůdcovství musí vycházet z kultury organizace a vůdcovství v ní. Zhodnoťte proto svou vizi a hodnoty. Představte si vaši společnost za deset nebo dvacet let a zvažte, co bude třeba udělat, abyste uspěli. Sdílejí vaši lidé společnou vizi budoucnosti? Mají stejné klíčové hodnoty? Řídí tato vize a hodnoty chování, které potřebujete?

- Zjistěte, jak se tam dostat. Jak spoléháte na vhled, informace a vizi za účelem vymezení priorit a formulování strategie? Obchodní strategie by měla vycházet z pochopení klíčových strategických sil pro dosažení dlouhodobého úspěchu. Shodne se vaše organizace na dvou až třech největších prioritách, do kterých by měla investovat své omezené zdroje? Shodnete se na kultuře a vůdcovském chování pro budoucí úspěch?

- Vydejte se na cestu. Jak se vaše strategie promítne do praxe? Pomocí jakých taktik ji chcete zavést? Jak se dostane do krve vaší organizace? Odpovídá rozhodování a chování ve vaší organizaci vaší strategii?

- Kontrolujte svůj postup. Strategické vůdcovství vyžaduje pokračující hodnocení efektivity vaší organizace. To zahrnuje sledování indikátorů současné výkonnosti ve srovnání s očekávanou výkonností. Soustředí se vaše klíčová měřítka na hlavní priority strategického úspěchu? Máte měřítka ve vztahu k rozvoji budoucích schopností? Provádíte odpovídající investice k zajištění udržitelné konkurenční výhody vaší organizace?

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership