Stavebnictví trápí víc než nedostatek zaměstnanců

Ilustrační snímek

Zprávy věnované jednotlivým oborům z pohledu trhu práce se v posledním roce podobají v tom, že dané oblasti se daří, ale firmy těžko hledají dostatek relevantních uchazečů o práci.

Stavebnictví a development se ale liší – ne, že by zde firmy snadno hledaly zaměstnance, ale vývoj odvětví má negativní tendenci.

Za loňský rok se stavebnictví propadlo o 7,6 %. Navzdory všeobecné konjunktuře se stavebnictví propadá již od roku 2009, s výjimkou let 2014 a 2015.

Jedná se o odvětví, které se potýká s celou řadou problémů – kromě škrtů v investiční výstavbě také s velkým tlakem legislativních omezení a především se situací, kdy dlouhodobě klesají marže i množství nabídek. V oboru převažuje výběr dodavatelů na základě nejnižší ceny, což stlačuje ceny ještě níže a situaci pokřivují také různé dotační programy.

Jedním z velkých problémů oboru stavebnictví je dlouhodobý nedostatek kvalitních, kvalifikovaných a ochotných pracovníků, a to jak řemeslníků a techniků, tak i manažerů,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Počet nabídek zde v absolutních hodnotách roste, když v porovnání let 2010 a 2016 stoupl přibližně na dvojnásobek. Ale jejich podíl na celkovém počtu nabídek se nemění, v loňském i letošním roce spíše mírně klesá. Největší zájem mají firmy o kvalifikované dělníky, ale také o technické pracovníky i nižší a střední management.

Málo odborníků, nízké mzdy a pouze mírné oživení

Stavebnictví je obor, který již desítky let trpí nedostatkem kvalifikovaných lidí a váže velké množství pracovníků bez vyučení. Počet kvalifikovaných řemeslníků i nadále klesá, situace ve stavebnictví začíná být podle oborových organizací neudržitelná.

Bilance absolventů stavebních profesí posledních deseti let je tristní. Počet vyučených zedníků a podlahářů klesl o 40 %, instalatérů a topenářů o 30 % a pokrývačů dokonce o 70 %.

Firmy hledají kvalifikované zaměstnance i z jiných řemeslných profesí – největší poptávka je po zednících, svářečích, montážních dělnících, operátorech stavebních strojů, stavebních zámečnících, klempířích a pokrývačích. Hledají ale také průmyslováky a vysokoškoláky – stavební techniky, stavbyvedoucí a projektanty. S nedostatkem lidí se potýkají i firmy, které nemovitosti prodávají, ty hledají především realitní makléře.

Z pohledu regionů vede v počtu nabídek práce ve stavebnictví na Profesia.cz Moravskoslezský kraj, za ním následují se srovnatelným skóre kraje Jihomoravský, Olomoucký, Středočeský a Ústecký. Na opačném konci žebříčku je kraj Liberecký a Praha, tam je podíl nabídek ve stavebnictví nejnižší.

Výše mezd v oboru stavebnictví je vzhledem k dlouhodobému stlačování cen stavebních prací poměrně nízká.

Ve středních manažerských a kvalifikovaných technických pozicích se podle portálu Platy.cz průměrná brutto mzda pohybuje od 40 169 Kč u stavebního dozoru po 25 424 Kč u projektantů nebo 25 992 Kč u stavebních mistrů. Zedník si například v průměru vydělá 21 260 Kč měsíčně, montér 20 848 Kč a operátor stavebních strojů 20 211 Kč.

V letošním roce se v oboru stavebnictví a developmentu očekává mírné oživení, zejména ve druhém pololetí. Očekává se nárůst počtu zakázek v oblasti dopravního stavitelství, ale i rezidenční výstavby. Například v Praze a středních Čechách je to růst bytové výstavby nejen v širším centru a na okraji měst, ale i na venkově. 

Ceny bytů v metropoli mají stále rostoucí trend. Mnoho lidí si již uvědomilo, že se jim vyplatí koupit nový dům za cenu bytu v centru Prahy,“ prozrazuje Egor Khlebnikov, ředitel společnosti GETBERG, developer projektu rodinných domů v blízkosti Prahy.