Správný postup při sdělování a předávání informací

Autoři se v článku zabývají problematikou předávání informací a poskytují návod, jak poskytovat informace ostatním tak, aby je pochopili a aby se v nich vyznali.

Jejich návod má 5 bodů:

1. Porovnávejte nové informace s něčím, co již všichni znají.
2. Existuje pouze 5 způsobů, jak organizovat informace: podle místa, abecedy, času, kategorie nebo hierarchie. Např. ulice a města se nejlépe organizují podle místa (umístění), exempláře v muzeích podle času, Zlaté stránky podle kategorií. Autoři vyzkoušeli mnoho způsobů, jak organizovat informace, nakonec ale stejně skončili u některého z těchto pěti.
3. Nepřikrašlujte informace, pouze je vysvětlujte. Na grafech není například dobré používat příliš mnoho barev, stačí vše podat takovým způsobem, aby tomu lidé rozuměli.
4. Nejprve zjistěte, které věci potřebujete vědět a které vás zajímají; ty pak předávejte dalším osobám nebo archivujte. Když vysvětlujete něco, co vás samotné zajímá, vysvětlíte to lépe, než něco nezajímavého.
5. Přetížení informacemi se nejlépe vyhnete tak, že budete vycházet z toho, co vás zajímá a odsud se dostanete k dalším informacím.
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company