Správa znalostí zlepšuje konkurenceschopnost podniků

Autor zprávy tvrdí, že organizační trendy vedoucí k vnitřní kapitalizaci znalostí jsou ve skutečnosti podněcovány vnějšími ekonomickými změnami, k nimž dochází v globální ekonomice.

Ačkoli se při přípravě podnikatelského plánu zlepšení správy znalostí nepočítá s rozsáhlejšími změnami, k nimž dochází v makroekonomických prostředích, naznačují výsledky průzkumu, že by tomu tak mělo být. Ve stručnosti lze říci, že globální ekonomika postavená na správě znalostí změnila povahu způsobu a rozložení pracovních činností a nutí společnosti k vyvíjení nových organizačních struktur a nových metod správy a řízení, jež podpoří vytváření a sdílení znalostí. Správa znalostí tedy není pouhou módou v restrukturalizaci, důvtipným rozšířením trendů řízení kvality, ani přirozenou reakcí manžerských studií o rozvoji organizace na pětileté zastavení „zkvalitňování procesů“.

Klíčové charakteristiky nového ekonomického systému – tj. „znalostně orientované“ podnikání, nové technologie, globalizace bez hranic a vznik nadnárodních organizací – daly vzniknout potřebě organizací osvojit si metodiku správy znalostí. Správa znalostí je nutnou odpovědí organizace na řadu fundamentálních změn, k nimž v globální ekonomice dochází.

Přechod k praktikám správy znalostí může být pro jednu společnost výzvou, pro jinou naopak zkázou. Většina ekonomů se však shoduje na tom, že odolávat nové realitě je mnohem obtížnější, než se jí přizpůsobit. S tím, jak konkurenční výhody čím dál tím více závisí na přístupu k novým nápadům, lidskému kapitálu a schopnosti vytvářet nové výrobky a služby, stává se pochopení těchto nových parametrů nezbytným pro přežití v globální, „znalostně orientované“ ekonomice.

Cílem této studie bylo popsat čtyři možné trendy změn ekonomik a vysvětlit jejich důsledky pro organizační strukturu a pro způsoby kontroly a řízení. Prvním z nových ekonomických trendů je posun od tradičního způsobu výroby směrem k ekonomice technologických společností vysoce profesionálních služeb. Druhým trendem je růst konkurence celosvětového rozsahu způsobený rozvojem telekomunikačních technologií. Třetím trendem je urychlení tempa změn pod vlivem znalostně orientované ekonomiky. Čtvrtým ekonomickým trendem popsaným v této práci je pak růst nadnárodních organizací.

Studie má napomoci společnostem k lepšímu pochopení nutnosti správy znalostí. Kromě toho má být tato studie vodítkem k pochopení změn na trhu a zároveň určuje zásady pro vytvoření konkurenceschopného podniku postaveného na principech správy znalostí, který má v tomto prostředí šanci na úspěch.
Zdroj: Cap Gemini Ernst & Young - portál mezinárodní poradenské společnosti
Zobrazit přehled článků ze zdroje Cap Gemini Ernst & Young