Společná práce i rodina?

Rodinný podnik má své výhody. Především je to pevně zabudovaný smysl pro loajalitu, sdílení investic a závazků. Má však i své nevýhody. Rodinní příslušníci, kteří jsou zároveň obchodními partnery, mají často problémy s oddělením pracovního života od soukromého. Je pro ně obtížné dělat obchodní rozhodnutí nezávisle na svých vztazích. Složitá je také otázka financí, které mají ve společných rukou.

V USA tvoří rodinné podniky 85 % všech firem a vytvářejí přes 60 %  hrubého národního produktu. Přesto však třetina začínajících podniků nepřežije jeden rok. Jak zvýšit své šance v rodinném podnikání?

V první řadě buďte k sobě upřímní. Máte dostatečně silný vztah, který zahrnuje zdravou komunikaci a vzájemný respekt? Máte obdobnou pracovní etiku, sdílíte cíle, očekávání a nadšení pro společné podnikání? Než svůj podnik spustíte, poraďte se s právníky a vytvořte stejný formální plán postupu, který byste sestavovali při podnikání s partnerem mimo vaši rodinu. Ujasněte si své role, aby se nepřekrývaly. Taktéž se připravte na nejhorší možný scénář. Začněte tím, že sestavíte plán, jak případně firmu opustit, aniž by to poškodilo vaše rodinné vztahy.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online